Stichting Zaadgoed bestaat 25 jaar en dat vieren ze op zaterdag 11 november met een jubileumevenement. Iedereen is welkom, of je nu donateur bent, teler, professional of een nieuwsgierige consument.
Locatie: Warmonderhof, Wisentweg 12 in Dronten.
Tijden: Aanvang vanaf 10:00 uur, tot circa 17:00 uur
Het gaat om een feestelijke dag met een vol programma. Workshops binnen vijf thema's, een tentoonstelling met smaakproeverij, zaden ruilen, zaden schonen en film(s). Samen de toekomst zaaien: De rol van zaadgoed bij de transitie naar een toekomstbestendige landbouw.
Wat kun je verwachten?
Rond 10:30 uur zal de dag feestelijk met elkaar worden geopend. Daarna start het doorlopend programma en de parallele sessies met lezingen en workshops. Rond 15:45 zal de dag afgesloten worden.
Doorlopend programma
Vanaf circa 11:00 tot circa 16:30 uur.
- Smaakproeverij en tentoonstelling: Op reis door het voedsellandschap met 'n Wilde Keuze. Naast de proeverij zijn verschillende items uit het Voedselmuseum te ontdekken.
- Zadenruil met medewerking van Reclaim the Seeds en Velt. Neem zelf zaden mee en ruil ze via de ruiltafel(s) met andere bezoekers.
- Zelf je zaden schonen. Leer hoe eenvoudig het kan zijn om met de hand, onder andere met gebruik van zeven, jouw zaden te schonen. Neem zelf jouw zaden of gewas mee.
- Filmvertoningen. Nadere info volgt.
Lezingen/workshops
Iedere lezing of workshop duurt 45 minuten. Er zijn 3 tijdvakken waar je aan een lezing of workshop kunt deelnemen. Als bezoeker kun je 3 lezingen/workshops kiezen waar je aan deel kunt nemen: 11:15 – 12:00, 13:15 – 14:00 en 14:30 – 15:15 uur. Hieronder wat je zoal kunt verwachten, dit programma is nog ontwikkeling en kan de komende tijd nog aangepast en/of uitgebreid worden.
Thema 1: Samen naar een robuuster landbouwsysteem
Thema 2: Wat is rechtvaardig en plantwaardig rondom zaadgoed?
Thema 3: De toekomst van biologische veredeling
Thema 4: Inspiratieverhalen uit het veld
Thema 5: De kiemkracht in jezelf, welke keuzes maak jij?
- Annette Harberink, Caring Farmers: 'Samen op weg naar natuurinclusieve kringlooplandbouw'
- Bas de Groot, CSA-netwerk: 'Gezamenlijke opkweek voor een robuuste en veerkrachtige keten. Hoe organiseren we dat?”
- Maaike Raaijmakers van Bionext: “Biologisch zaadgebruik, kansen en knelpunten.'
- Edith Lammerts van Bueren, Emeritus hoogleraar biologische veredeling: 'Wat betekent integriteit als leidend principe voor een plant-waardige veredeling?'
- Greet Lambrecht van Vitale Rassen: 'Laten we onze agro-ecologische transitie met als inzet biodiversiteit schaakmat zetten? Het voorstel nieuwe Europese zadenwetgeving even doorgelicht.'
- Edwin Nuijten van de Levende Zadenbank en de Ketenwerkgroep biologische zaadvaste rassen: “Nieuwe sociale en economische perspectieven op biologische veredeling.”
- Leo Oosterloo van Velt: “Geluk bij het zadenwinnen.”
- Jan Bulthuis van De Zaderij: 'Over De Zaderij; de start, de ambitie en waar we voor staan en gaan.'
- Flip Vonk van ASEED: 'Reclaim the Seeds, van 2012 tot nu'
- Gert Jan van den Born van Land van Ons: “Land van Ons, de basis voor een ecologische hoofdstructuur voor landbouwgrond”
- Merle Koomans van Odin: 'Power to the People'