VandeStreek brouwt biologisch

Tholen - Vorige week werd bij brouwerij vandeStreek de eerste biologische pilsener gebrouwen. Diezelfde stap zal gezet worden voor het blond bier en de tripel van de Utrechtse brouwer. Begin volgend jaar zal er een heel nieuwe weizener worden geïntroduceerd. Die zal ook op biologische wijze worden gemaakt.

Sander en Ronald van de Streek begonnen in 2010 hobbymatig met bierbrouwen. Inmiddels telt hun brouwerij 25 werknemers.

"Onze onafhankelijke brouwerij bestaat nu bijna 11 jaar. We zijn groot geworden met onze playground, een alcoholvrije IPA. Wij hebben altijd veel gefocust op IPA's en andere hoppige bieren. Afgelopen jaar is onze collegabrouwer De Leckere helaas failliet gegaan. Wij hebben toen best veel klanten van hen in de mail en aan de telefoon gehad. Een deel daarvan hebben we inmiddels kunnen bedienen omdat zij niet per se voor biologisch gaan. Nu hebben we besloten om ook de stap naar biologisch te zetten. Simpelweg omdat het duurzaamheidsaspect ons persoonlijk aanspreekt en omdat we denken zo een nieuwe markt te kunnen aanboren."

De Pilsener is de eerste die voortaan biologisch wordt gebrouwen. Ronald omschrijft de pilsener als een 'superstrakke, heldere, doordrinkbare pils.'

Vier biologische bieren
Voor de vier bieren wordt de productiemethode omgeschakeld naar biologisch. Die omschakeling zit er voorlopig niet in voor de IPA's. Ronald legt uit dat dat alles te maken heeft met de kwaliteit van de hop. "Helaas wordt er niet zo heel veel biologische hop geproduceerd met de kwaliteit die wij nodig hebben voor onze IPA's. Bij de klassieke bierstijlen, zoals pils, blond, tripel en weizener, voert de hop niet de boventoon in de smaak. Daarom kunnen we voor die bieren prima aan biologische hop komen. Maar voor een IPA waarbij hop de grote smaakmaker is, kunnen we op dit moment niet aan de juiste hop komen om de juiste smaak te krijgen."

Biologische hop
De kwaliteit van de hop luistert volgens de brouwer nauw. "Een teler moet goed naar de plant kijken om precies op het juiste moment te oogsten. Als telers dan volop in de oogst zitten, kunnen ze niet de hele pluk- en oogstfaciliteit reinigen voor de biologische oogst. Daarom kiest een teler er vaak voor om de biologische oogst eerst van het land te halen, als de machines nog schoon zijn. Zo kunnen ze garanderen dat de oogst biologisch is. Alleen zitten dan niet alle juiste aroma's in de hop en dat is jammer."

Desondanks kiest vandeStreek ervoor om, daar waar het wel kan, om te schakelen naar biologisch. "Pilsener zit nu al biologisch in de tank en die komt over een week of 7 op de markt. En zodra de volgende batches van onze Blond en Tripel eraan komen, kiezen we ervoor om die ook allemaal biologisch te brouwen."

"Onze blond is gebrouwen met een heel 'cleane' gist zodat je de bitters van de hoppen en mouten goed kunt proeven. Vergeleken met de blondbieren die normaal gesproken zoet zijn, is die van ons iets meer richting de bitterheid."

De tripel is bijzonder door de turfgerookte mout en het zeezout. "Rook en zout werken hier als smaakversterker. Het is een mooie volle, romige tripel waar we toch ook veel fans van hebben tegenwoordig."

De producten van Vandestreek zijn te koop in de eigen proeflokalen, bij de brouwerij een aan de Oudegracht 50 in Utrecht, maar ook in de Mitra-winkels en de betere slijterijen.

Voor meer informatie:
vandeStreek Bier
Ontariodreef 43
3565 BC Utrecht
030 – 737 1255
info@vandestreek-bier.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven