Verhoging belasting pure sappenproducenten: Amendement ingediend, stemming morgen

"Voor zowel linkse als rechtse partijen is uitstel van verhoogde verbruiksbelasting de oplossing"

Tholen - Er is officieel een amendement ingediend door SGP, CDA en BBB om de Verbruiksbelasting 1 jaar uit te stellen en de tussentijd te werken aan een betere regeling die wel gezondheidsvoordelen gaat opleveren. Nu de deadline nadert, wordt de situatie steeds nijpender. Vandaag is het afsluitende debat over de verhoging, waarna morgenmiddag de stemming zal plaatsvinden. "Het amendement is bedoeld om een jaar uitstel te krijgen, zodat er een beter gedifferentieerd tarief ingevoerd kan worden", vertelt Albert Schulp, woordvoerder van het initiatief 'Wij sappen er niks meer van'.

Zoals inmiddels bekend is, zullen de pure sappenproducenten met de verhoging vanaf 1 januari van 9 naar 26 cent per liter belasting gaan. Een verhoging die tot grote zorgen leidt onder de pure sappenproducenten en (bio) fruittelers maar bijvoorbeeld ook de havermelkproducenten en andere plantaardige melkvervangers waar geen toegevoegde suikers in zitten. "Ik denk dat een uitstel de ideale manier is om een beter, goed onderzochte Suikertaks op te zetten. Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft namelijk al onderzoek gedaan naar differentiatie, waar bij productgroepen de hoogte van belasting wordt bepaald op de hoogte van de toegevoegde suikers. Daarnaast zijn ze druk bezig met een onderzoek naar verbreding naar meer 'ongezonde' categorie├źn, zoals koek, snoep en banket. Deze wordt begin 2024 afgerond. Op deze manier zouden meer schouders de lasten dragen en zou bij dezelfde taks zelfs twee keer meer naar de staatskas gaan, mocht het daar uiteindelijk toch om gaan."

Uitstel ook voordelig voor havermelkproducenten
"Uitstel geeft de gelegenheid om uit te sluiten wat niet in een 'gezondheidstaks' hoort en erbij te halen wat er wel bij hoort", vervolgt Albert. "We zien dat hier ook brede steun voor is. Met name door de initiatiefnemers SGP, CDA en BBB en waarschijnlijk ook bij andere partijen die onlangs de motie van BBB hierover steunden. Vreemd genoeg staat de grootste ondernemerspartij, de VVD, nog gereserveerd tegenover het amendement. Dat verbaast ons dan weer wel. Aan de andere kant blijkt ons amendement hopelijk interessant voor linkse partijen. Partij voor de Dieren heeft namelijk al een amendement ingediend om havermelk uit te sluiten, vanwege de exact zelfde bezwaren als de pure sappenmakers, GroenLinks heeft daar al kritische vragen over gesteld tijdens een eerdere commissievergadering.

"Het uitstel waar het amendement van SGP op gericht is, kan dus ook voor hen voordelig uitpakken. Dan kan er in het komende jaar met gedegen onderzoek en de invoering van een goed onderzocht wetsvoorstel ook gekeken worden naar het eventueel uitsluiten van plantaardige melkvervangers."

"Nu het ministerie van VWS in een gesprek met onze groep sapmakers vorige week heeft bevestigd dat de verhoging van de verbruiksbelasting niets met gezondheidsbeleid te maken heeft (behalve dan de uitsluiting van mineraalwater vorig jaar) kan het toch niet zo zijn dat deze verbruiksbelasting die juist daarvoor bedoeld was alsnog doorgevoerd gaat worden. Dat zou de wereld op zijn kop zijn en opnieuw een knauw voor het vertrouwen in de politiek in Den Haag. Wij blijven hoop houden op het gezonde verstand bij de stemming morgen zodat er volgend jaar in goed overleg met de sapmakers en fruittelers een goede 'suikertaks' in elkaar kan worden gezet die gezonde producten ontziet, maximaal gezondheidswinst oplevert en ook voor de staatskas royaal oplevert wat beoogd is."

Voor meer informatie:
Wij sappen er niks meer van
wijsappenernikesmeervan@gmail.com
www.wijsappenerniksmeervan.nl

Albert Schulp
Schulp Vruchtensappen
Zandpad 76
3621 NG Breukelen
Tel: (0346) 26 39 30
info@schulp.nl
www.schulp.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven