Opinie Gavin Stainton van Herbalife

"Niet alle plantaardige eiwitten zijn hetzelfde"

Met naar schatting 88 miljoen veganisten over de hele wereld mag het duidelijk zijn dat plantaardig eten inmiddels meer dan een niche dieetkeuze is. De stijgende vraag naar plantaardige producten is een teken van de wereldwijde verschuiving naar gezondheidsbewust leven, en met Wereld Vegan Dag voor de deur (1 november) zullen we ongetwijfeld een verdere toename zien van mensen die veganisme willen uitproberen.

Maar wat betekent een veganistisch dieet voor onze voeding? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de juiste hoeveelheden eiwitten binnenkrijgen als we geen dierlijke producten eten?

De opkomst van plantaardige eiwitten
We hebben de afgelopen jaren grote veranderingen gezien in de manier waarop mensen eten. Of het nu voor een betere gezondheid, het milieu of dierenwelzijn is, we kiezen steeds vaker voor plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke bronnen. Als gevolg hiervan zal de wereldwijde markt voor plantaardige eiwitten naar verwachting 23,4 miljard dollar waard zijn in 2027.

De stijgende vraag naar plantaardige eiwitten gaat hand in hand met een groeiend bewustzijn van de gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met het verminderen van de vleesconsumptie. Plantaardige diëten zijn in verband gebracht met lagere percentages hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Uit een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association, bleek zelfs dat een plantaardig dieet het risico op coronaire hartziekten met 40% kan verlagen. Daarnaast bevatten plantaardige eiwitten vaak minder verzadigd vet en cholesterol, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor mensen die een gezond gewicht willen behouden en het risico op aan obesitas gerelateerde ziekten willen verminderen.

Meer dan alleen soja: plantaardige eiwitopties verkennen
Soja is al lange tijd de bekendste van de plantaardige eiwitten, maar de steeds verder ontwikkelende voedingswereld biedt inmiddels een verscheidenheid aan alternatieven die tegemoetkomen aan verschillende smaken en dieetvoorkeuren. De populairste opties zijn onder andere:

  • Erwteneiwit: Deze vorm van eiwit is rijk aan essentiële aminozuren en licht verteerbaar, en heeft ook een lager risico op allergieën.
  • Rijstproteïne: Hypoallergeen en glutenvrij, dus geschikt voor mensen met dieetbeperkingen.
  • Quinoa: Een veelzijdige plantaardige eiwitbron, vaak geprezen om zijn volledige aminozuurprofiel en omdat het glutenvrij is.
  • Linzen: Een uitstekende bron van eiwitten, maar ook een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen.
  • Lijnzaad: Rijk aan essentiële voedingsstoffen en omega-3 vetzuren, in combinatie met fosfor, wat geweldig is voor de opbouw van sterke botten.

Balans vinden: voldoen aan je voedingsbehoeften als veganist
Hoewel de gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet duidelijk zijn, is het belangrijk om te erkennen dat het ene plantaardige eiwit het andere niet is. Eiwitten op dierlijke basis zijn 'compleet', wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten in de juiste hoeveelheden die ons lichaam nodig heeft om spiergroei en de immuunfunctie te ondersteunen. Maar als je vlees uit je eetpatroon haalt en vervangt door plantaardige eiwitten, moet je je ervan bewust zijn dat sommige daarvan één of twee van de essentiële aminozuren bevatten op een lager niveau dan nodig is om een compleet eiwit te leveren. Daarom is het noodzakelijk dat veganisten op zoek gaan naar de juiste mix van plantaardige eiwitten om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

Gelukkig is het selecteren van de juiste plantaardige eiwitten die je lichaam nodig heeft niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. Hieronder volgen vijf tips voor een goede balans:

  1. Kies voor verschillende bronnen. Gebruik verschillende eiwitbronnen om ervoor te zorgen dat je een breed spectrum aan aminozuren binnenkrijgt. Neem een combinatie van bonen, noten, zaden en granen op in je eetpatroon.
  2. Supplementeer verstandig. Het kan even duren voordat je het juist combineren van plantaardige eiwitten onder de knie hebt, maar je kunt ook een supplement proberen. Bij Herbalife hebben we een product ontwikkeld dat je het zware werk uit handen neemt. Herbalife's innovatieve Tri Blend Select combineert erwten-, quinoa-, rijst- en lijnzaadeiwitten voor een uitgebreid en compleet aminozuurprofiel. Dit innovatieve product is een waardevol hulpmiddel om aan je eiwit- en voedingsbehoeften te voldoen. In de vorm van een eenvoudige proteïneshake is het perfect voor mensen met een drukke levensstijl die desondanks niet willen inleveren op hun welzijn.
  3. Breng je maaltijden in balans. Richt je op goed gebalanceerde maaltijden met eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Het combineren van plantaardige eiwitten met aanvullende voedingsmiddelen, zoals bonen en rijst, verbetert de aminozuurinname.
  4. Doe het niet alleen. Beslissen om veganist te worden kan als een grote opgave voelen; hoe weet je of je de voeding binnenkrijgt die je nodig hebt? Daarom helpt het om een coach aan je zijde te hebben. Herbalife's netwerk van zeer bekwame onafhankelijke distributeurs speelt een waardevolle rol voor iedereen die zijn of haar eetpatroon wil veranderen. Zij begeleiden je in het combineren van supplementen, voeding en lichaamsbeweging om een gezonde en actieve levensstijl te creëren die je vol kunt houden.
  5. Lees etiketten. Let op productetiketten om verrijkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met toegevoegde vitaminen en mineralen te herkennen. Deze kunnen je helpen om gaten in je voedingspatroon te dichten.

Het plantaardige dieet wordt steeds populairder en dat zal nog verder toenemen – dit eetpatroon biedt niet alleen een gezondere en milieuvriendelijkere manier van eten, maar ook een heerlijk en gevarieerd aanbod aan voedingsopties.

Dit opinie-artikel werd geschreven door Gavin Stainton, Senior Principal Scientist en Innovation Lead bij Herbalife in het kader van World Vegan Day op 1 november


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven