De BKE over de biologische aardappeloogst van dit jaar

Gemiddelde opbrengst en mindere kwaliteit door weersomstandigheden

De meeste leden van de vereniging Bio Kartoffel Erzeuger (BKE) zijn dit jaar klaar met rooien. Keer op keer hadden de telers dit seizoen te kampen met het wisselvallige weer. Josephine Hardt, directeur van de vereniging, trekt een voorlopige conclusie over de oogst van 2023.

"De opbrengsten waren wisselend. Veel telers hebben dankzij hun grote technische knowhow optimaal kunnen reageren op de weersomstandigheden en hebben een gemiddelde oogst binnengehaald. Toch is de kwaliteit op veel plaatsen nog steeds aangetast door schade veroorzaakt door onkruid, rhizoctonia en drycore. Het hoge niveau van grote knollen en de zware belasting door rotbacteriën betekenen ook dat de netto-opbrengsten lager zijn", zegt Josephine Hardt over de situatie bij de bedrijven. "De beslissende factor is nu hoe de partijen uit het verdere proces komen en hoe de kwaliteit van de opgeslagen producten zal zijn", vervolgt Hardt.

"Desondanks gaan we ervan uit dat Duitse biologische aardappelen tot medio volgend jaar beschikbaar zullen zijn voor de handel," vat Hardt de oogst van dit jaar samen. Het nemen van risico's voor de langdurige opslag van binnenlandse producten moet worden beloond. Bijna 70% van de meer dan 5.150 ha biologisch aardappelareaal van de BKE is bestemd voor de retail. Door fors te investeren in de modernste koeltechnologie zijn de tuinbouwbedrijven van de vereniging al jaren in staat om het hele jaar door Duitse biologische aardappelen te leveren. "Ondanks de voortdurende kostenstijgingen in de teelt hebben onze leden er alles aan gedaan om de aardappelen ook dit jaar weer veilig op te slaan om medio volgend jaar een goed biologisch product te kunnen leveren", meldt Hardt.

"Maar uiterlijk tegen de tijd dat de eerste partijen uit de opslag worden geleverd, hebben we een duidelijk signaal van de handel nodig dat de extra kosten en het hoge risico van de bedrijven om de binnenlandse producten het hele jaar door op te slaan, worden beloond", zegt de directeur van de vereniging. "De telers verwachten dat hun prestaties worden gewaardeerd, ook door de handelspartners. Biologisch moet betaalbaar zijn voor de consument, maar tegelijkertijd ook voldoende voor de teler."

Voor meer informatie:
Bio Kartoffel Erzeuger e.V.
info@bke-verein.de
Tel.: +49 (0)05843 9909010
Mob: +49 (0)162 9210551


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven