Europa's grootste biologische koffie- en theefabriek

Ecotone huldigt de 'Caféière' in

Ecotone kondigt de opening aan van 'Caféière', volgens het bedrijf de grootste 100% biologische koffiefabriek in Europa. Een investering van 10 miljoen euro voor het bedrijf, om nog beter in te spelen op de groeiende vraag naar biologische kwaliteitsproducten op de markt van koffie en warme dranken.

Christophe Barnouin, CEO van Ecotone, licht toe: "De opening van La Caféière is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van biologische en Fairtrade koffie in Frankrijk. Het versterkt onze productiecapaciteit met een moderne, schaalbare fabriek met een geoptimaliseerde impact op het milieu. Het laat onze expertise en uitmuntendheid als koffiebrander zien, evenals onze eisen op het gebied van het behoud van biodiversiteit. We zijn nu goed uitgerust om in te spelen op de groeiende consumptie van biologische koffie en thee, die essentiële vectoren zijn voor de ecologische transitie in de sector van warme dranken."

Renaud Chamonal, General Manager van Destination, voegt hieraan toe: "Biologisch is een effectieve en bewezen oplossing voor grote uitdagingen op het gebied van milieu en volksgezondheid, en we doen er alles aan om het voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken. Wij democratiseren de toegang tot biologische koffie en thee door uitstekende producten, authentieke smaken, betaalbare prijzen voor de consument en een eerlijke beloning voor onze partnerproducenten te combineren."

Een betekenisvolle naam
De term 'caféière' verwijst naar een plantage van koffiebomen, de struik waaruit de koffiebonen komen. Deze plantages zijn van oorsprong eilanden van biodiversiteit, want de 80 soorten koffiebomen in de wereld gedijen in rijke en gevarieerde ecosystemen.

Dankzij de financiële steun van de Europese Unie en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) kan La Caféière bogen op een beperkte, gecontroleerde en bewuste impact op zijn omgeving, in lijn met de waarden en missie van het bedrijf 'Voedsel voor biodiversiteit'.

Voor en tijdens de werkzaamheden zijn meerdere milieueffectstudies uitgevoerd, waarbij rekening is gehouden met de fauna, flora en akoestische impact van de werkzaamheden. Deze studies maakten het mogelijk om milieubeschermende maatregelen te ontwerpen en te implementeren die geïntegreerd waren in het ontwerp van de fabriek zelf (bijvoorbeeld op het gebied van waterbeheer in wetlands).

La Caféière heeft ook geïnvesteerd in de vermindering van de CO2-uitstoot door de installatie van een rookbrander die de uitstoot met 30% vermindert in vergelijking met traditionele methoden. Met alle energiecontracten op basis van groene energie, 100% LED-verlichting en 1/3 van het dak dat binnenkort bedekt wordt met fotovoltaïsche panelen, volgt de fabriek een wereldwijde aanpak van energie-efficiëntie.

Op het gebied van afval is een '0% landfill, 100% circularity'-beleid geïmplementeerd. Van alle materialen die overblijven na productieprocessen wordt 85% gerecycled of hergebruikt (in compost) en 15% verbrand met energieterugwinning.

Zeer hoge veiligheidsnormen gaan hand in hand met milieuverplichtingen; de doelstelling van 'nul ongelukken' is ook terug te vinden in de binnenarchitectuur en het ontwerp van de locatie.

De fabriek is stevig geworteld in de lokale omgeving, biedt 60 directe banen en bevordert lokale en regionale partnerschappen (bouwbedrijven, dienstverleners, werving, enzovoorts). Lokale verenigingen werken ook samen met La Caféière, zoals een lokale ESAT voor de sociale en professionele integratie van volwassenen met een handicap en de voedselbank van Bordeaux en de Gironde voor de herverdeling van producten.

De koffie
La Caféière is gewijd aan de productie van biologische koffie en thee, met een sterke, gecertificeerde inzet voor kwaliteit en duurzaamheid. Het produceert voor diverse Ecotone merken: Destination, Naturela, Clipper, Bonneterre, Alter Eco en Piramide.

Meer dan 60% van de omzet van La Caféière wordt nu behaald met Fairtrade gecertificeerde producten. Het doel is om binnen twee jaar meer dan 70% Fairtrade koffie en thee te verkopen.

Om de biodiversiteit te behouden, worden de koffiebessen wanneer ze rijp zijn van hooggelegen plantages geplukt. De koffies worden voornamelijk gemaakt van biologische 'Coffea arabica'-koffiebomen uit Midden- en Zuid-Amerika en Oost-Afrika. De bessen worden vervolgens gewassen en aan de lucht gedroogd door de partnerproducenten om een dichte, transporteerbare en houdbare groene koffie te produceren.

De koffie- en theesectoren die aan La Cafétière leveren, onderscheiden zich volgens Ecotone door hun landbouwpraktijken, die zelfs verder gaan dan de normen die zijn vastgelegd in het biologische bestek, zoals de diversiteit van de plantensoorten die per perceel worden verbouwd (agroforestry), het bereiken van een behoorlijk inkomensniveau voor kleine producenten en de aandacht die de partnercoöperaties besteden aan de bestrijding van ontbossing in hun gebieden.

La Caféière staat ook bekend om zijn traditionele productiemethoden. Voor de koffie wordt de koffie langzaam gebrand, tussen 12 en 17 minuten, bij een lage temperatuur, waardoor de natuurlijke aroma's behouden blijven. Er zijn altijd drie branders en een R&D-team ter plaatse om ervoor te zorgen dat de verschillende jaargangen op de juiste manier worden geproduceerd.

Elk jaar wordt er 3.200 ton koffie van 12 verschillende origines ontvangen, wat resulteert in ongeveer 5,5 miljoen verkochte eenheden, of bijna de helft (46%) van de Franse biologische markt in gespecialiseerde netwerken.

De thee
Voor thee richt de fabriek zich op losse hele bladeren. De fabriek produceert 100 ton per jaar. De thee wordt ter plekke op smaak gebracht met 100% natuurlijke biologische smaakstoffen, dus zonder kunstmatige smaakstoffen, smaakversterkers, additieven of conserveringsmiddelen. De theesoorten worden ook met de hand geplukt, wat betekent dat ze worden geoogst met respect voor de planten en plantages: alleen de eerste twee blaadjes van de theestruik worden geplukt, met de knop nog aanwezig, om de maximale smaak te concentreren, terwijl de groei van elke theeboom wordt gerespecteerd. Minstens 6 grote labels tonen de kwaliteit van de koffie en thee en de inzet van La Caféière: Biologisch, Fair for Life, Faitrade/Max Havelaar, Qualité Artisan, Bio Entreprise durable en B Corp.

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven