9 op de 10 Nederlanders krijgt te weinig vitamine D binnen

Wist je dat 92% van alle Nederlanders onvoldoende vitamine D binnen krijgen? Dit blijkt uit een recente nadere analyse van de Voedselconsumptiepeiling.

Vitamine D is onder andere belangrijk voor: de opname van calcium in de botten, het behoud van sterke botten en tanden en is goed voor de spieren. Ook staat deze vet oplosbare vitamine erom bekend een positieve invloed te hebben op het immuunsysteem.

De inname van voldoende vitamine D heeft dus meer aandacht nodig, zeker in de maanden waarop het zonnetje minder schijnt. Vitamine D komt in niet zo heel veel voedingstoffen voor, de hoeveelheid vitamine D die de huid aanmaakt onder invloed van zonlicht hangt af van veel factoren, zoals het aantal minuten blootstelling aan de zon, het tijdstip van de dag, het seizoen, de breedtegraad en huidpigmentatie. Afhankelijk van waar je woont en levensstijl, kan de productie van vitamine D tijdens de wintermaanden afnemen of geheel uitblijven.

Wat komt naar voren uit het onderzoek?
De onderzoekers analyseerden de voedingsstatus van de gemiddelde Nederlander. Daaruit bleek dat bijna iedereen minder dan de aanbevolen hoeveelheid voor vitamine D binnenkreeg. De aanbevolen hoeveelheden waar het om gaat zijn 10 of 20 microgram, wat geadviseerd wordt om tekorten te voorkomen. De maximale dosering in Vitamine D supplementen is in Nederland vastgesteld op 75 microgram per dag. Je kunt dus ook gerust vitamine D supplementen met bijvoorbeeld 50 microgram veilig gebruiken.

Het onderzoek laat zien dat mensen die voedingssupplementen gebruiken vaker de aanbevolen hoeveelheid vitamine D halen. Ook kwam naar voren dat meer dan de helft van de deelnemers onvoldoende calcium, ijzer en foliumzuur binnenkregen. Het gebruik van voedingssupplementen heeft dus echt aandacht nodig. Ook is er steeds meer bekend over het gebruik van vitamine D in combinatie met Vitamine K2.

De Gezondheidsraad heeft voor bepaalde bevolkingsgroepen een suppletieadvies voor vitamine D uitgebracht. Er geldt onder andere een advies voor: kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen en volwassenen met een donkere huid. Deze mensen moeten in ieder geval een supplement gebruiken.

Direct een kwalitatief goed vitamine D supplement bestellen? Klik hier.

Uit de analyse blijkt dat nog veel meer mensen baat hebben bij een aanvulling met vitamine D. Voor dit onderzoek zijn de gegevens van meer dan 4.000 volwassenen en kinderen uit de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 van het RIVM bekeken. De gegevens zijn verzameld door middel van voedingsdagboeken, waarbij het gebruik van voedingssupplementen ook is uitgevraagd.

Bron: Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D | Advies | Gezondheidsraad


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven