Naturama Bio (Spanje): "Onze specialiteit is bio-clementine met blad"

"Hogere telersprijzen sinaasappelen doorrekenen aan supermarkt"

Hoewel er in de Valenciaanse Gemeenschap sprake is van een aanzienlijke daling van de clementineoogst, wordt een positief seizoen verwacht voor Clemenules, het ras bij uitstek in de provincie Castellón. Ook Naturama Bio, gevestigd in Almazora, is erin gespecialiseerd.

"We werken uitsluitend met biologisch citrus", vertelt Marcos Marzo, manager van Naturama Bio. "In onze streek zijn er meer volumes Clemenules dan aanvankelijk gedacht. De prijzen voor clementines waren aan het begin van het seizoen over het algemeen erg hoog en de vraag is constant gebleven. De vroege variëteiten Clemenrubí en Orogrós zullen binnenkort opraken en we zijn nu al begonnen met de oogst van Esbal, Mioro en enkele Clemenules. En hoewel de prijzen wat concurrerender zullen worden wanneer Clemenules vol op de markt komt, verwachten we dat ze op een goed niveau zullen blijven", zegt hij.

Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw hebben clementines vanaf het begin van het seizoen de hoogste prijzen van de laatste tien seizoenen laten optekenen. Vorig jaar was het ook al zo en de prijzen bleven toen heel het seizoen de hoogste waarden van de voorbije tien jaar halen. Dit jaar geldt dit niet enkel voor clementines, ook de Satsuma's en de sinaasappelen zitten op recordhoogte.

"En we weten niet of we de hoge sinaasappelprijzen zullen kunnen doorrekenen naar de supermarkten. Voor het welzijn van de teler hopen we het althans, want als de opbrengst lager is, moeten hogere prijzen te hulp schieten. Op dit moment vordert de oogst in de provincie Sevilla zeer snel en we horen dat telers er 50-60, tot zelfs 70 cent vragen."

"Daardoor is er ook niet veel verschil in prijs tussen het biologische en conventionele fruit en dat is al jaren niet meer voorgekomen. De biologische markt is altijd een zeer stabiele markt geweest, zowel qua prijzen als qua afzet, maar de laatste twee jaar komen de prijzen zo dicht bij die van het conventionele product en zijn de teeltkosten zo sterk gestegen dat we telers kennen die besloten hebben hun percelen weer conventioneel te maken omdat ze dezelfde winsten behalen."

De consumptie van biologisch voedsel heeft de afgelopen jaren een grote bloei doorgemaakt en dat is ook gepaard gegaan met een toename van het aanbod op de markt, maar momenteel worden veel bio-consumenten door de inflatie gedwongen om weer over te stappen op de consumptie van conventioneel voedsel, vertelt Marcos. "In het biologische segment zijn de prijzen altijd wat hoger geweest, maar bij conventioneel merk je nu ook dat ze duurder zijn geworden. Naturama Bio werkt echter al 20 jaar met trouwe klanten samen en daarom blijven we inzetten op bio-teelt. De voordelen voor het milieu en de consument zelf zijn immers onmiskenbaar."

"Een van onze specialiteiten is de biologische clementine met blad, een segment dat nog erg onbekend is op de markt. Dit product heeft een groot aandeel in het citrus dat we verwerken en in Europa is er veel vraag naar, met name in Frankrijk, Duitsland en Denemarken, maar ook in Canada en de Verenigde Arabische Emiraten."

"Naturama Bio zet ruim 3 miljoen kilo bio-citrus uit eigen teelt op de markt, plus zo'n 1,6 miljoen kilo van aangesloten telers", zegt Marcos.

Voor meer informatie:
SAT Naturama Bio
Ctra. N-340a km 970,1
12550 Almazora (Castellón) - Spanje
sat@naturamabio.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven