"Na het hakselen overgebleven resten zorgen voor extra voeding voor het volgende gewas"

Pompoenpittenoogst in volle gang

Tholen - Afgelopen vrijdag 13 oktober heeft Tim Hakker namens TerraSana op het hoogtepunt van het oogstseizoen een bezoek gebracht aan de Nederlandse leverancier van pompoenzaden. "Het was erg interessant. De oogst ziet er ondanks een jaar met meer regen dan normaal veelbelovend uit. Binnen afzienbare tijd kunnen we deze verse pompoenpitten weer aanbieden, in zakken van 250 en 750 gram", aldus Tim, purchase manager bij TerraSana.

Hij vertelt dat het om een heel mooi project gaat. "Dit is de tweede oogst waar we mee gaan werken. De teler is groot geworden met conventionele prei, maar kreeg elk jaar minder geld voor zijn producten. Daarop besloten ze op een gegeven moment om dit niet meer te doen en te gaan pionieren. Ze doen nu heel veel verschillende dingen, waaronder deze teelt. Het gaat om een speciale pompoen, ze noemen het zelf de oliepompoen. Het vruchtvlees hiervan is niet lekker omdat het erg veel vocht bevat waardoor er geen smaak aan zit."

De oogstmethode is ook heel bijzonder, geeft Tim aan. "De pompoenen worden op het land al kapot gehakseld en dan worden meteen de pitten verzameld. Het omhulsel van de pompoenen en het vruchtvlees blijven achter op het land. Daardoor komen heel veel goede voedingsstoffen in de bodem terecht, waarvan het volgende gewas in het teeltplan zal profiteren." Deze werkwijze past goed bij de duurzame inslag van het bedrijf. Zo heeft de teler ook 1.800 zonepanelen, waarmee ze meer energie opwekken dan ze zelf nodig hebben.

Voor meer informatie:
Tim Hakker
TerraSana
Waaier 10-12
2451 VV Leimuiden
0172 503343
tim.hakker@terrasana.nl
www.terrasana.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven