Biobemestingspraktijken vergeleken in bio-paprikateelt

Binnen het demoproject 'Bio bemestingspraktijk borgt goede waterkwaliteit' wil het PCG biologische tuinders handvaten bieden om de N-efficiëntie van hun bedrijfssysteem verder te optimaliseren met als dubbele win: een stabielere opbrengst én een lager nitraatstikstofresidu in het najaar.

Op het PCG ligt dit jaar een bemestingsproef aan in een biologische tunnelteelt paprika. Met deze proef wil het PCG onderzoeken wat de invloed is van verschillende types basisbemesting en bijbemesting op het stikstofverloop in de bodem. Als basisbemesting worden bokashi en compost vergeleken, al dan niet aangevuld met korrel. De objecten die naast compost ook een basisbemesting met korrel kregen, werden bemest met 100 eenheden N biomix of OPF. Dit laat toe de snelheid en werkzaamheid van beide korrelmeststoffen te vergelijken.

Een probleem met de watergift zorgde ervoor dat deze tunnel onder water stond vlak voor planten (10 mei), na de toepassing van compost en bokashi. Eén maand na plant zag het PCG dan ook al duidelijke verschillen in kleur tussen de verschillende objecten. Waar enkel bokashi en compost gegeven werd, stonden de planten het bleekst. Door het probleem met watergift was in deze objecten namelijk zo goed als alle stikstof uit de bovenste bodemlaag uitgespoeld. Het object met biomix als basisbemesting, stond ook iets bleker dan het object met OPF.

Dit kan erop wijzen dat OPF een snellere werkzaamheid heeft dan biomix. Midden juli werd een object dat OPF korrels als startmeststof kreeg, bijbemest met OPF korrels (50 eenheden N) om de meerwaarde van bijbemesting te bepalen. Het is nog even wachten op het einde van de teelt, vooraleer duidelijk zal worden welke invloed de bemestingsstrategieën hebben op de opbrengst.

Bron: CCBT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven