Dutch Edamame neemt deel aan Versnellingstafel

"De markt reageert ook positief op dit lokaal geteelde product"

Om de groeiende wereldbevolking van gezond en voldoende voedsel te kunnen blijven voorzien, is een transitie van dierlijke eiwitbronnen naar plantaardige eiwitbronnen nodig. Een mooi voorbeeld van zo'n plantaardige eiwitbron is Dutch Edamame, een smaakvol en voedingsrijk sojaboontje dat al sinds 2018 in de klei van Flevoland wordt geproduceerd.

Foto's: Rabobank.

Het is de initiatiefnemers inmiddels gelukt om de teelt te perfectioneren en de kwaliteit en opbrengst te verhogen, maar het blijft lastig om afnemers voor de gangbare sojabonen te vinden. Daarom wordt besloten om deel te nemen aan de Versnellingstafel van Rabobank. "We hebben niet alleen een bredere blik op onze kansen en uitdagingen gekregen, maar ook diverse partijen gevonden die met onze gangbare sojabonen verder willen."

Dutch Edamame
"De meeste mensen denken dat de sojabonen in hun melk, tofu of pokébowl altijd uit Azië of Zuid-Amerika komen, maar ze worden dus ook gewoon in de Flevopolder in Nederland geteeld." Aan het woord is Jan Groen, directeur van Green Organics. Deze organisatie helpt om biologische ketens van grond tot mond, dus van teler tot consument, te realiseren. "Dat geldt ook voor Dutch Edamame (spreek uit als eh-duh-maa-mee), een jonge sojaboon die heerlijk friszoet smaakt en bomvol voedingsstoffen zit. Met een actieve en enthousiaste groep telers uit Flevoland werken we samen om dit indrukwekkende Nederlandse sojaboontje te vermarkten en steeds beter op de kaart te zetten."Vleesvervanger als verdienmodel
Eén van die telers is Harry Schreuder. Op zijn akkerbouwbedrijf vlakbij Swifterbant verbouwt Harry naast suikerbieten, aardappelen en uien sinds 2019 ook gangbare Dutch Edamame. "Naar mijn mening biedt deze sojaboon diverse voordelen. Zo haalt het plantje niet alleen stikstof uit de lucht, maar voedt het zichzelf ook met deze stikstof. Hierdoor hoef ik de grond niet extra te bemesten. De Flevo-verse sojaboon wordt al in september geoogst, wanneer de grond minder drassig is. En door deze sojaboon te telen, zorg ik als akkerbouwer voor afwisseling in mijn gewassen." Jan vult Harry aan. "We merken dat de markt ook positief reageert op dit lokaal geteelde product. We missen alleen nog voldoende gecommitteerde afnemers voor gangbare sojabonen, zodat de telers ook verzekerd zijn van een structureel gezond verdienmodel."

Deelname aan de Versnellingstafel
Daarom besluiten Jan, Harry en de andere aangesloten telers bij Dutch Edamame om deze 'gangbare' uitdaging te bespreken aan de Versnellingstafel, zo vertelt Jan. "De Versnellingstafel is een initiatief van Rabobank en IJsselvliet, waarbij ondernemers uit branchevreemde sectoren samen kijken hoe ze een duurzaam idee in de keten van Food & Agri verder kunnen uitwerken. Hierbij is Rabobank de verbindende partij die vanuit haar netwerk partijen samenbrengt. Tijdens ons tafelgesprek zaten we bijvoorbeeld aan tafel met een cateraar, een kleine retailer en verschillende partijen die ervaring hebben met het opzetten van korte ketens. Dit leverde ons super professionele bespiegelingen op en we hebben diverse contacten gelegd met partijen die met ons verder willen. Wat dat betreft heeft onze deelname aan de Versnellingstafel echt voor een versnelling gezorgd voor de gangbare Dutch Edamame."

Klik hier voor meer informatie over Dutch Edamame.

Bron: Rabobank


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven