BlocRice bereikt Ekoplaza-schappen

Een eerlijke en transparante keten voor Cambodjaanse rijstboeren

Cambodjaanse 'BlocRice' rijst is nu de vinden in de supermarkten van Ekoplaza. Deze 100% biologische rijst is geteeld onder het BlocRice Project; een project waar Amru Rice, DO IT Organuc, SanoRice, Udea, Ekoplaza, Oxfam Novib en Schuttelaar & Partners zich, met ondersteuning van het Fonds Duurzaam Ondernemen, inzetten om positie van Cambodjaanse rijstboeren te versterken.

Gisterenmiddag kwamen de partners samen in de Ekoplaza Foodmarqt aan de Haarlemmerstraat 165 in Amsterdam. Van links naar rechts: Hendrik Wijnen (DO-IT Organic), Iemy Brand (RVO), Steven IJzerman (Udea), Tijmen de Vries (S&P), Ruth de Jong (S&P), Joost Schuttelaar (S&P).

Het BlocRice project
In het project werken de partners samen met 500 kleinschalige boeren in de Cambodjaanse provincie Preah Vihear. Deze boeren zijn georganiseerd in twee coöperaties en produceren allemaal 100% gecertificeerde biologische rijst. Vaak hebben de boeren slechte toegang tot materiaal, teeltadvies en productietechnieken. Denk bijvoorbeeld aan landbouwmachines of kennis over biologische compost. Daarbij hebben deze rijstboeren steeds vaker te maken met extreme weerscondities zoals zware regens en periodes van droogte. Een samenspel van deze factoren maakt dat boeren vaak geen leefbaar inkomen verdienen. Door het geven van praktische trainingen, het versterken van de betrokken coöperaties en het toepassen van innovatieve, digitale technologie werkt het BlocRice project aan het versterken van de positie van de Cambodjaanse rijstboeren.

De eerste pakken met BlocRice in het schap, voorzien van een verwijzing naar het project.

Lokale aanpak
Veldtrainingen, gegeven door lokale partners Amru Rice, ADIC en Oxfam Novib, zijn van essentieel belang binnen het project. Deze zijn namelijk ontworpen om boeren te helpen hun opbrengsten te vergroten en hun kosten te verlagen. Zo zijn er bijvoorbeeld
trainingen gegeven op het gebruik van biologische compost en het telen van de vlinderbloemige mungboon om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Het telen van de mungboon geeft tevens perspectief op aanvullend inkomen voor de rijstboeren.

Naast veldtrainingen is er aandacht voor het versterken van de lokale coöperaties. Onder het project werd er onder andere gewerkt aan een genderbeleid om de positie van vouwen in de coöperatie te verstevigen. Daarnaast werden de coöperaties ondersteund in het creëren van een strategisch meerjarig plan. Trainingen over gendergelijkheid, data-management, planning en risicoanalyse gaven de coöperaties concrete handvaten om hun positie te verstevigen.

De QR-code scannen.

BlocRice platform
Naast de activiteiten in Cambodja, werkt het BlocRice project ook aan het transparanter maken van de rijstketen door de consument aan de rijstboeren te verbinden. Door simpelweg de QR-code op het rijstproduct te scannen, krijgt de consument inzicht in de
rijstleveringsketen.

De applicatie.

In de applicatie wordt een profiel weergegeven van de boer die de rijst heeft geproduceerd en of de boer aanvullende training heeft gekregen, zoals voor composteren. De applicatie neemt de consument ook mee op een reis door de rijsttoeleveringsketen. Het laat precies zien waar de rijst is geoogst en via welke
knooppunten in de toeleveringsketen de rijst heeft gereisd.

Op weg naar een leefbaar inkomen
De activiteiten onder het BlocRice platform zijn ontworpen om de Cambodjaanse boeren en corporaties handvatten te geven op weg naar een leefbaar inkomen.

Klik hier voor meer informatie over het project.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven