Geen meerderheid in stemming over glyfosaat

Vandaag hebben de Europese lidstaten gestemd over het voorstel van de Commissie om het gebruik van glyfosaat met 10 jaar te verlengen. De vereiste meerderheid om het voorstel aan te nemen (of af te wijzen) werd niet bereikt. Als gevolg hiervan zal het voorstel, dat is gebaseerd op een advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), worden voorgelegd aan het Comité van Beroep. Verwacht wordt dat het comité het voorstel van de Commissie in de eerste helft van november zal bespreken en erover zal stemmen. Een beslissing over de verlenging van glyfosaat moet voor 14 december 2023 worden genomen, aangezien de huidige goedkeuring op 15 december 2023 afloopt.

Nederland en ook België lieten voorafgaand weten zich te onthouden van stemming. Iets dat de Nederlandse minister Piet Adema op kritiek vanuit de Tweede Kamer kwam te staan. Die had namelijk geadviseerd om tegen de verlenging van het gebruik van glyfosaat te stemmen.

FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging laten in een eerste reactie weten dat minister Adema dus nog een laatste kans krijgt om aan de Nederlandse samenleving te laten zien dat hij de gezondheid van mensen en de bescherming van natuur wél serieus neemt. "Niet stemmen, geeft de Europese Commissie carte blanche om te doen wat ze willen. Met alle maatschappelijke onrust en zorgen, de herhaalde oproepen van de Tweede Kamer en van onze organisaties, moet Nederland daarvoor gaan liggen en laten weten dat we glyfosaat niet langer in onze lichamen, natuur en leefomgeving willen hebben. Met zoveel zorgen over de gevolgen van middel voor mens en dier is er maar één oplossing en dat is: ‘zo snel mogelijk uit de schappen ermee.’ Nederland is een grootverbruiker van het middel glyfosaat. Juíst daarom moet het Nederlandse kabinet moed tonen en tegen stemmen", schrijven de organisaties. Glyfosaat is schadelijk voor het milieu en het wordt in verband gebracht met kanker en de ziekte van Parkinson.

Verbeteren toelatingsprocedure
De organisaties roepen de Nederlandse overheid met klem op om naast de tegenstem, in Europa ook aan te dringen op het aanscherpen en verbeteren van de toelatingsprocedure voor bestrijdingsmiddelen. Er zitten nog zoveel lacunes en gebreken in de toelatingsprocedures van nieuwe middelen. ‘De strijd die we nu voeren rondom glyfosaat, had voorkomen kunnen worden als de toelatingsprocedure van de overheid wél goed in elkaar zat. De organisaties wijzen erop dat het vooral de producenten van de middelen zijn die de onderzoeken aanleveren naar de mogelijke risico’s. Dat zijn partijen met een heel sterk belang voor toelating, dat moet anders’, aldus FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging.

Meer onderzoek
Ook benadrukken de organisaties het belang van meer onderzoek naar de effecten van bestrijdingsmiddelen op de menselijke gezondheid en natuur en milieu. Daarbij moet ook worden gekeken naar de effecten van zogenaamde cocktails, het gecombineerd gebruik van bestrijdingsmiddelen. De verwachting is dat dat dit soort combinaties nog vele malen gevaarlijker zijn voor mens en dier dan je op basis van laboratoriumtests van de individuele middelen zou verwachten. Daarnaast wordt in de toelatingsprocedure vaak niet goed gekeken naar het risico op neurologische ziekten, zoals de ziekte van Parkinson. Ook wordt het risico op ziekte en sterfte bij dieren en planten niet goed onderzocht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven