Dochters stappen in als twaalfde generatie Luring op Bio-boerderij Landleven

Wanneer de dagen korter worden, zoeken de koeien van Bio-boerderij Landleven in Onstwedde de stal weer op. "We houden ze het liefst zo lang mogelijk buiten. In het vroege voorjaar, zodra er voldoende gras staat, springen ze de wei in. Tot in het najaar genieten ze daar van de frisse lucht en vers gras met klavers en kruiden. Voor ons heeft die weidegang ook voordelen: we hoeven geen gras te maaien en naar de stal te brengen, want ze grazen zelf. Bovendien: de mest en urine verspreiden ze zo ook zelf over het land. Dat bespaart ons tijd en brandstof", zegt Chonda Luring, met haar man Harry eigenaar van deze biologisch-dynamische boerderij.

Chonda en Harry met op de achtergrond de ronde koepelstal. Foto: Ekoplaza, magazine Lekker Weten.

Parapludak
Zie je de ronde koepelstal, dan snap je dat de koeien zich daar net zo lekker in voelen als in het weiland. Het is een open ruimte, fris en licht met een paraplu-dak. De dames luieren er 's winters op het stro of kuieren rond met hun vriendinnen. "We voeren ze vanaf de buitenrand, ze kunnen eten als ze trek hebben. Hun mest vermengen we met het stro. Dit geheel gebruiken we om onze akkers natuurlijk te bemesten. Daar groeien, behalve gras, ook onder andere gerst met erwten in mengteelt. Dat is niet alleen prima eiwitrijk veevoer, maar zorgt ook voor een gezonde bodem. Een mooie kringloop dus: de koeien eten voer van de akker, de mest houdt diezelfde akker vruchtbaar."

Gesloten kringloop
Ronde vormen horen bij de natuur, legt Chonda uit. "De zon, de maan, de planeten, allemaal ronde vormen waar we ons als mensen van nature toe aangetrokken voelen. Ook de seizoenen en de kringloop van de natuur kun je zien als cirkels." In de familie Luring is het cirkeltje ook rond: Marijke en Rianne, twee dochters van Harry en Chonda, zijn ingestapt in het bedrijf, als twaalfde generatie Luring die boeren op deze plek. Ze werken samen aan een voedselbos van vijf hectare. "We zijn op de boerderij zelfvoorzienend in elektriciteit door een kleine windmolen met houten wieken en zonnepanelen op het schuurdak. Werken met zo weinig mogelijk input van buitenaf én in een gesloten kringloop, dat is ons ideaal."

Even proeven
De melk van Landleven gaat naar het zuivelbedrijf Ommelanden in de buurt. Voorheen was dit het biologische merk Drentse Aa. Drentse Aa wilde de stap naar het biodynamische keurmerk Demeter maken. En daarvoor is biodynamische melk nodig. Landleven wilde ook al langer biodynamisch worden en zo trokken ze samen op om het Demeterkeurmerk te verwerven. De boerenkaas van Landleven is exclusief te koop bij Ekoplaza Winschoten en op de boerderij.

Bron: Ekoplaza


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven