Roemenië leunt meest op agrarische sector van hele EU

In 2022 was ongeveer 4,5% van de totale werkgelegenheid in de EU, naar schatting 9,4 miljoen mensen, werkzaam in de tuinbouw-, bosbouw- en visserijsector. De overgrote meerderheid, 4,2% van de totale werkgelegenheid, werkte in de tuinbouw. De tuinbouw blijft een belangrijke bron van werkgelegenheid, vooral in de oostelijke en zuidelijke EU-landen, schrijft Eurostat.

In de Roemeense regio's Vaslui (61,7%) en Neamt (51,4%) waren de werkgelegenheidscijfers het hoogst. Ruim 16,5% van de beroepsbevolking was in 144 regio's werkzaam in de tuinbouw, bosbouw en visserij, geconcentreerd in Bulgarije, Griekenland, Polen, Portugal en Roemenië.

In 2020 was in 137 regio's minder dan 0,5% van de beroepsbevolking werkzaam in de tuinbouwsector.


Een interactieve kaart over de werkgelegenheid in de land- en tuinbouwsector in Europa. Bekijk de interactieve kaart op de site van Eurostat.

De regio's met de hoogste werkgelegenheid in de land- en tuinbouw bevinden zich voornamelijk in Roemenië. De regio Laşi had 146.200 werknemers met het hoogste aantal, gevolgd door vier andere Roemeense regio's met elk meer dan 100.000 werknemers. Sandomiersko jędrzejowski in het zuidoosten van Polen en Almería in Zuid-Spanje halen eveneens hoge cijfers in de werkgelegenheid in de land- en tuinbouwsector.


In deze grafiek is de verdeling te zien van telers op basis van geslacht en op basis van de leeftijd.

Hier is meer te lezen over regionale arbeidskrachten in de tuinbouw in Europa. Ook zijn hier de statistieken te bekijken van de agrarische beroepsbevolking in de Europese Unie.

Bron: Eurostat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven