Op vrijdag 6 oktober heeft GroenLinks De Bilt het jaarlijkse Groene Lintje uitgereikt. GroenLinks de Bilt vindt het belangrijk dat personen en organisaties die met optimisme werken aan een duurzame en sociale gemeente de aandacht krijgen die ze verdienen. De genomineerden laten zien dat zij zorgvuldig omgaan met de kostbare natuur die er in de gemeente te vinden is. En een lokale rol van betekenis vervullen.
Dit jaar heeft GroenLinks De Bilt er voor gekozen om alle drie de genomineerden het Groene Lintje te geven. Twee van de drie bedrijven beschikken over een bio-certificaat, namelijk Tuinderij Eyckenstein en Boerderij De Bonte Parels.
Het gaat om de volgende drie bedrijven:
Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk is geen onbekende voor het Groene Lintje; in 2019 werden zij ook genomineerd. Op de oude moestuin van Landgoed Eyckenstein is Luuk Schouten in 2006 gestart met de teelt van biologische groenten. Op 0,7 hectare teelt en verkoopt hij een grote diversiteit aan groenten. Raapsteeltjes, wortelen, boontjes, bietjes, rucola, venkel, pompoenen, courgettes, sla, aardappelen en nog veel meer.
De moestuin is biologisch gecertificeerd. Van de potstalmest (van biologisch melkveebedrijf De Bonte Parels) tot de zaden. Door vruchtwisseling (gewassen worden steeds op verschillende vakken verbouwd), groenbemesters in de winter en de potstalmest wordt gewerkt aan een gezonde bodem. Alles wordt in de regio verkocht, het merendeel op de tuinderij zelf. Aan mensen uit De Bilt, een aantal restaurants en de Ekoplaza in Bilthoven.
Boerderij De Bonte Parels is het biologisch melkveebedrijf van de familie Hennipman in Westbroek. Sinds 2013 runnen Christianne en Rutger Hennipman het melkveebedrijf De Bonte Parels in Westbroek. Zij zorgen – vanuit het idee van rentmeesterschap - voor in totaal zo’n 100 stuks vee, waarvan 60 melkkoeien. De overige 45 stuks vee zijn het jongvee, de kalfjes en de pinken, die in de toekomst melkkoeien worden.
Het stel kiest bewust niet voor een hoge melkproductie per koe maar voor een hoge levensproductie. De koe oud laten worden en haar in die periode zo lang mogelijk kunnen melken. Gemiddeld verlaat een koe op 8-jarige leeftijd de boerderij.
Rutger en Christianne kiezen bewust niet voor grootschalig boeren en laat ook graag anderen – bijvoorbeeld schoolklassen – meegenieten van hun bedrijf. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de dieren, het milieu, de natuur én de mensen die uiteindelijk de melk en het vlees consumeren.
De derde genomineerde is buurtmoestuin De Biltse Biet. Een laagdrempelig initiatief dat al bijna 10 jaar bestaat. Er wordt getuinierd met zorg voor de natuur en zonder gif, en de groep vrijwilligers blijft gezond door bezig te zijn in de buitenlucht. De buurtmoestuin betekent ook graag iets voor anderen; zij bieden vluchtelingen uit het AZC een plek om de gedachten te verzetten en organiseren stages voor scholieren.