Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland ligt in 2022 op 75,0 kilogram (op basis van karkasgewicht). Dit is ruim een kilogram minder dan in 2021 en is het laagste verbruikscijfer in de gerapporteerde periode sinds 2005. Zo blijkt uit berekeningen van Wageningen University & Research die gemaakt zijn in opdracht van Stichting Wakker Dier.
Met de daling in de vleesverbruikscijfers voor 2022 zet de trend door die na 2019 is ingezet. Er is nu een verschil van bijna 3 kilogram vergeleken met de hoeveelheid van 77,8 kilogram in 2019. Met name rund- en pluimveevlees dalen in vergelijking met 2021. Het verbruikscijfer voor varkensvlees blijft gelijk aan dat van 2021.
Vergelijking met VCP
De dalende trend in de vleesverbruikscijfers die zich vanaf 2020 aandient komt daarmee overeen met de Voedselconsumptiepeiling (VCP), zoals uitgevoerd door het RIVM. Er zijn zowel in methode als in uitkomsten duidelijke verschillen tussen de VCP 2019-2021 van februari en deze nota, Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, kortweg de Vleesnota 2023. Maar de belangrijkste overeenkomst is die dalende trend in vleesconsumptie. Voor beide geldt ook dat de verminderde vleesconsumptie nog altijd veel hoger uitkomt dan het niveau van de Schijf van Vijf.
Invloed van inflatie
Omdat het jaar 2022 centraal staat in deze nota wordt ook gekeken naar prijsontwikkelingen in relatie tot de verkoop van vlees en vleeswaren in het retailkanaal (supermarkten, slagers/poeliers). In het 'inflatiejaar' 2022 blijken de vleessoorten die het sterkst aan inflatie onderhevig zijn geweest (rund- en pluimveevlees) het meest terug te lopen in het retailkanaal. Varkensvlees is minder aan inflatie onderhevig in 2022 en neemt in dat jaar minder af in de verkoop aan huishoudens via het retailkanaal ten opzichte van 2021.
Klik hier voor de Vleesnota 2023.
Bron: WUR
Foto: Dreamstime