Al 1.480 melkveehouders probeerden kruidenrijk grasland

Door heel het land experimenteerden 1.480 melkveehouders (waaronder 180 bio-melkveehouders) de afgelopen drie jaar succesvol met kruidenrijk grasland. Daarbij gebruikten ze nauwelijks kunstmest, wat kosten bespaard en voor minder CO2 uitstoot zorgt. Ook zagen 77% van de melkveehouders meer insecten op hun kruidenrijke weilanden. 74% wil na het experiment dan ook meer kruidenrijk grasland opnemen in de bedrijfsvoering. Dat blijkt uit een enquête onder deelnemers van de campagne 1001ha Kruidenrijk Grasland. LTO Nederland en Urgenda, de organisaties achter de campagne, vragen aan alle overheden om meer werk te maken van deze integrale oplossing voor klimaat en biodiversiteit.

Kruidenrijk grasland: beter voor het klimaat
Kruidenrijk grasland is beter voor het klimaat, de bodem, de koe, biodiversiteit én de portemonnee dan het gangbare Engelse raaigras. Uit een onderzoek van het Louis Bolk Instituut bleek dat de opbrengst van productief kruidenrijk grasland hoger is dan van Engels raaigras en dat een melkveehouder gemiddeld 154 euro per hectare per jaar kan besparen door kruidenrijk grasland te implementeren. De klavers in het kruidenrijke mengsel binden stikstof waardoor geen stikstofkunstmest hoeft worden aangevoerd. Dat is goed voor het klimaat, want de productie en toediening van kunstmest zorgt voor CO2 uitstoot. Voor boeren betekent het echter wel een andere manier van werken en een hogere prijs voor het zaaigoed.

In oktober 2020 sloegen LTO Nederland en Urgenda de handen ineen en startten een crowdfunding voor de campagne 1001ha Kruidenrijk Grasland. Melkveehouders konden hierdoor korting op kruidenrijke grasmengsels krijgen, waardoor de prijs dicht tegen die van Engels raaigras kwam te liggen. Experimenteren met kruidenrijk grasland werd hierdoor laagdrempeliger. Bovendien kregen boeren er gratis begeleiding bij. Inmiddels loopt de campagne drie jaar, deden al 1480 melkveehouders mee (waarvan 180 biologische) en is er al ruim 4.500 hectare grasland ingezaaid mede dankzij bijdragen van LNV, provincies, burgers en bedrijven. Nog steeds kunnen boeren meedoen aan de campagne.

Een kunstmestvrije melkveehouderij?
Recent publiceerden 7 boerenorganisaties een plan voor een kunstmestvrije melkveehouderij. De positieve resultaten van deelnemers aan de campagne 1001ha laten zien dat het kan met meer biodiversiteit en minder kosten. Kunstmest reduceren is nodig om doelen op gebied van klimaat, water en biodiversiteit te behalen. LTO Nederland en Urgenda vragen overheden om snel meer te investeren in kruidenrijke weilanden zodat steeds meer boeren hiermee aan de slag kunnen.

Lees hier het evaluatieverslag.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven