"De overheid stimuleert omschakeling, maar de markt wordt tegengewerkt"

Bio-sperziebonenteler vraagt met plukdag aandacht voor moeizame afzet

Tholen - Zo'n 500 mensen hebben afgelopen zaterdag 7 oktober bio-sperziebonen geplukt bij Joop van de Wiel in Klundert. De bonen waren oogstrijp, maar hij vond geen afnemer hiervoor. "Toen kwam ik er tot mijn frustratie bij onze lokale supermarkt achter dat in een groot deel van de AH-winkels momenteel niet eens biologische sperziebonen in het schap liggen", vertelt Joop. Met de last minute georganiseerde plukdag wil hij aandacht vragen voor het feit dat de afzet van zijn producten moeizaam gaat sinds de omschakeling naar biologisch.

"Ik kon dit voorjaar geen contract krijgen en vorige week werd definitief duidelijk dat de supermarkten de bonen niet gingen afnemen. Ik ben vanuit overtuiging naar biologisch overgestapt, omdat ik de werkwijze heel mooi vindt. De overheid stimuleert het om biologisch te worden, maar in dit geval wordt de markt tegengewerkt omdat mijn bio-sperziebonen niet in het schap komen te liggen bij de Albert Heijn", aldus Joop.

Zijn bedrijf zit nog in de overgangsfase. "Ik krijg nul euro van het geld dat nu is vrijgemaakt voor de biologische landbouw. Degenen die het het hardst nodig hebben krijgen er nu niks van. Het zal op termijn echt wel goedkomen, maar vooralsnog is het heel moeizaam qua afzet."

De plukkers mochten de sperziebonen komen plukken voor een euro per kilo. "Ze hebben zo'n 750 kilo geplukt schat ik, zo'n 0,1% van de totale beschikbare oogst." Er waren de nodige mensen uit de omgeving van het teeltbedrijf, maar bijvoorbeeld ook uit Noord-Limburg, Rotterdam en Antwerpen. "Er zaten heel veel gezinnen met kinderen tussen. Hieraan zie je wel dat de interesse en het bewustzijn toeneemt. Steeds meer mensen willen weten waar de producten vandaan komen."

Voor meer informatie:
J.C.M. van de Wiel
Klundertsedijk 4
4791 SN Klundert
joop_agro@hotmail.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven