Marco Bartels van Biohof Münch

"Verkoop en populariteit van vollemaan-appelen toegenomen"

Optimaal oogstweer en gemotiveerde medewerkers - dat waren de vooruitzichten voor de vollemaan-appeloogst, die dit jaar plaatsvond op vrijdag 29 september bij Biohof Münch. "Zelfs na meer dan 15 jaar is de vollemaan-oogst altijd een bijzondere gebeurtenis, die door iedereen actief wordt ondersteund", zegt bedrijfsleider Marco Bartels, terugkijkend op een geslaagde oogstnacht. Ondertussen is de oogst van de "maanappels" een jarenlange traditie geworden op het biologische bedrijf in het hart van het Alte Land. "We zien nog steeds een grote vraag naar deze uitzonderlijke appels. In de afgelopen jaren is de verkoop en de populariteit van de vollemaan-appels voortdurend toegenomen."

Bij het vallen van de avond gingen de oogstgroepen op weg. Uitgerust met lampen, trekkers en kratten trokken ze naar de boomgaard, waar de hele nacht ijverig vele kratten appels werden geoogst.

De biologische appeloogst van dit jaar is tot nu toe veelbelovend begonnen, vertelt Bartels. "De kwaliteit van het fruit, vooral de maat, is uitstekend. We zitten momenteel midden in het oogstseizoen en sommige rassen zoals Elstar, Santana, Boskoop en Holsteiner zijn al met succes geoogst. Op dit moment worden Topaz en Jonagored geoogst."

Wat betreft de totale oogsthoeveelheid is het nog niet mogelijk om een exacte raming te geven. Bartels: "Vergeleken met vorig jaar lijkt de oogst echter iets kleiner te zijn. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat de bomen uitgeput zijn na de recordhoeveelheid Elstar van vorig jaar."

Indrukken van de vollemaan-oogst van dit jaar: de vollemaan-appels zijn meestal verkrijgbaar op de markt van oktober tot februari.

Positieve marktsituatie
Vanuit marketingoogpunt is de start van het seizoen goed geweest. "De marketing van biologische appels is al goed begonnen en consumenten zijn blij met het vooruitzicht van verse Duitse biologische appels. De vraag naar biologisch fruit blijft groot. Ondanks het feit dat we denken dat de oogst iets lager zal uitvallen, hebben we er daarom alle vertrouwen in dat we onze klanten ook dit jaar lang kunnen voorzien van biologische appels van hoge kwaliteit."

Natyra in de lift
Op rasniveau wint Natyra aan belang in de Duitse biologische handel. Bio Obst Münch teelt dit ras nu op meer dan tien procent van zijn totale areaal. "We zijn overtuigd van de smaak van de appel en willen onze klanten met dit ras ook in de zomermaanden een heerlijke, knapperige premiumappel aanbieden. Daarnaast hebben we afgelopen voorjaar Freya aangeplant. Dit ras is qua smaak vergelijkbaar met Elstar en is ook schurftresistent. Naar onze mening is het een ras dat de komende jaren zeker veel appelliefhebbers zal overtuigen," besluit Bartels.

Voor meer informatie:
Marco Bartels
Bio Obst Münch GmbH & Co. KG
Domänenweg 10
21129 Hamburg
Tel.: +49 40 226 317 630
info@bioobstmuench.de
www.bioobstmuench.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven