Robbert Blok, Green Organics:

“Even pas op de plaats in bio-uienmarkt”

Tholen - De meeste bio-uien zitten nog in de grond, maar vooruitblikkend verwacht Robbert Blok van Green Organics dit jaar een ondergemiddelde opbrengst. “Het biologische uienareaal is redelijk gelijk gebleven, maar we hebben natuurlijk een wat onregelmatig groeiseizoen gehad. Het zal daarom geen topopbrengst worden, zowel in Nederland als in de landen om ons heen. Door het rare weer deze zomer is er de nodige fusariumdruk en de vraag is hoe de uien zich straks in de bewaring etaleren.”

Waar in de conventionele teelt het aanbod rode uien dit jaar ver achterblijft, is dat in de biologische teelt volgens Robbert niet het geval. “Nu blijft de teelt van rode biologische uien ten opzichte van de gele bio-uien een relatief kleine teelt. Bovendien gelden in de biologische markt andere wetten en aantallen dan bij conventioneel. Daarbij vind ik een stemming altijd een gevaarlijk fenomeen, die is ook niet altijd op waarheid gebaseerd.”

Gangbaar verkocht
Vorig jaar vonden veel biologische uien hun weg in het gangbare kanaal. “Dat gaf een wat vertekend beeld over de afzet van de biologische uien,” aldus Robbert. “Natuurlijk heb ik liever dat bio-uien ook als biologisch worden verkocht, maar ik kan de telers geen ongelijk geven als ze hun uien voor 1 euro per kilo in het gangbare kanaal kwijt kunnen.”

“Dit jaar is de gangbare markt niet zo aanwezig als vorig jaar, dus zal de bio-markt zelf de kar moeten trekken,” vervolgt Robbert. “Nu moeten we het in de biologische uien vooral hebben van de tweede helft van het seizoen. Ik zit inmiddels achttien jaar in de bio-sector en de eerste helft hebben we het qua export altijd rustig gehad. Landen om ons heen worden steeds meer zelfvoorzienend en komen pas de tweede helft van het seizoen om de hoek kijken.”

“Gangbare uien worden natuurlijk wereldwijd verkocht, maar voor de biologische uien is Europa onze markt. Door alle geopolitieke en economische ontwikkelingen heeft de biologische afzet het momenteel niet zo makkelijk. Consumenten zijn meer geneigd om goedkopere producten te kopen en dat merken we in de afzet terug. Voor de lange termijn voorzie ik dat dit zeker goed komt, maar voor de korte termijn verwacht ik geen explosieve groei van de Nederlandse bio-uienmarkt. Het is eerder even een pas op de plaats maken en stabiliseren.”

Dure teelt
Voor Green Organics is de beschikbaarheid van de biologische uien geen al te grote uitdaging. “De meeste bio-uien betrekken we hier in de polders. Mede dankzij onze afzet richting de industrie hebben we hier in onze hometown een behoorlijke groep van telers die Green Organics-minded zijn. We denken mee in het totale bouwplan. Wel zie je dat de bio-telers goed nadenken of ze wel uien telen. Het blijft een dure teelt, met veel handwerk en je krijgt er niet elk jaar een gewenst rendement voor. Zo’n jaar als afgelopen jaar waarin veel bio-uien in het gangbare kanaal terechtkomen, vertekent daarbij veel.”

Optisch sorteren
Een mooie ontwikkeling volgens Robbert is dat de sector een professionaliseringsslag doormaakt, onder meer op het gebied van optisch sorteren. “Wij werken hiervoor samen met Go-Products uit Nagele als strategische partner. Met deze nieuwe technieken kunnen we ons onderscheiden door de bio-uien te sorteren in alle gewenste maatsorteringen en kwaliteiten. Voor ons is het tegengaan van verspilling een groot item. Dankzij de optische sortering kunnen we zo sorteren dat we ook voor onze tarra-uien een plekje hebben, zodat de uien voor 100% een bestemming en waarde houden. Daar zetten we hoog op in!”

Dit artikel verscheen eerder in editie 8, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Green Organics
De Kromme rijn 1
8253 RG Dronten
(0)321 385 340
info@greenorganics.nl
www.greenorganics.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven