Fairtrasa lanceert 's werelds eerste 100% Regenerative Organic Certified®-bananen

Fairtrasa onthult dit jaar tijdens de Fruit Attraction een doorbraak in duurzame teelt. Het bedrijf stelt er bananen voor van 's werelds eerste Regenerative Organic Certified®-bananenteeltlocatie in Ecuador. Deze certificering vormt de hoogste standaard voor zowel ecologische als sociale duurzaamheid en vertegenwoordigt een cruciale stap voorwaarts in de bananenteelt.

In 2005 was Fairtrasa het eerste bedrijf dat Fairtrade avocado's op de markt bracht. De huidige verwezenlijking is niet minder belangrijk. De regeneratieve biologische certificering is uniek omdat je, om hiervoor in aanmerking te komen, zowel biologisch als Fairtrade gecertificeerd moet zijn. Het bouwt voort op de gevestigde duurzaamheidsnormen en wil die overtreffen.

Om deze status te bereiken, moeten de meeste teeltlocaties jaren hard werken. Ze moeten alle industriële input vermijden door bijvoorbeeld eigen compost te creëren, de bodem te beschermen met bodembedekkers en slimme mengteelttechnieken toe te passen waarbij planten voedingsstoffen voor elkaar vastleggen. Vervolgens moeten de teeltbedrijven periodiek een reeks grondige tests uitvoeren, om te bewijzen dat hun bodem gezond is, rijk aan organische stof en voortdurend verbetert.

Regeneratieve biologische teelt is een krachtige oplossing om klimaatverandering tegen te gaan en de voedselzekerheid voor de komende generaties te garanderen. Het kan de opbrengst verhogen en planten beter bestand tegen extreem weer en gezonder maken, in een tijd waarin nooit eerder geziene stormen en droogtes de oogsten steeds vaker verwoesten. De wereldeconomie stoot elk jaar grofweg 37 gigaton CO2 uit en er wordt geraamd dat als regeneratieve teelt op grote schaal zou worden geïmplementeerd, deze tot 13 gigaton van die koolstof terug in de grond zou kunnen vangen. En dat zou bovendien het bodemleven verrijken, erosie tegenhouden en de bodemvruchtbaarheid doen toenemen.

Fairtrasa vond de perfecte partner voor dit project in Ecuador. LatBio, al jaren een partner aan de aanbodzijde en co-creator, is een B-Corporation gecertificeerd bedrijf dat zich inzet voor het nieuw leven inblazen van traditionele teeltpraktijken in combinatie met de allernieuwste inzichten op het vlak van biologische teelt. Net als Fairtrasa beheert LatBio verschillende sociale programma's die allemaal gericht zijn op het helpen van kleinschalige telersgemeenschappen. Door de juiste telers te vinden die bereid waren het risico te nemen iets nieuws te doen en hen jarenlang te ondersteunen, hebben ze 's werelds eerste 100% Regenerative Organic Certified bananen werkelijkheid gemaakt.

"Wat we ook doen, we doen het met de bedoeling om iedereen te helpen deel uit te maken van de oplossing: telers, klanten en consumenten. De Regenerative Organic Certification is een van de beste instrumenten om aan te tonen dat we het milieu nieuw leven inblazen, telers ondersteunen en gezonde producten van gezonde bodems naar consumenten en klanten brengen", zegt Franklin Ginus, co-CEO van Fairtrasa Holland B.V.

Voor meer informatie:
Álvaro de Mingo
Fairtrasa
alvaro.demingo@fairtrasa.nl
www.fairtrasa.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven