Vlaams minister Jo Brouns krijgt schriftelijke vragen over ontwikkeling bio-landbouw

Ludwig Vandenhove, Belgisch politicus voor Vooruit, heeft een viertal schriftelijke vragen gesteld aan Job Brouns, aangaande de evolutie en ondersteuning van de biologische landbouw. De politicus stelt de Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw onder meer de vraag of er plannen zijn om de evolutie te versnellen. Lees hieronder zijn vragen:

Volgens een studie van de Europese Commissie is op tien jaar tijd het biologisch areaal in de Europese Unie gestegen met 50 procent. Volgens de meest recente cijfers wordt 9,1 procent van het totale Europese landbouwareaal biologisch bewerkt.

Uit de studie blijkt ook, niet verwonderlijk, gelet op hun omvang, dat landen als Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje het grootste aandeel in biologisch areaal hebben uit de hele Europese Unie. Maar ons land blijft achter, zelfs in verhouding tot onze beperkte oppervlakte.

Wat opvalt, zijn de hoopgevende cijfers over het aandeel landbouwgronden dat de overgang aan het maken is naar biologische landbouw. België scoort hier eveneens matig met slechts 13,7% van de totale landbouwgrond die in transitie is.

  1. Hoeveel procent van de totale landbouwgrond in Vlaanderen wordt biologisch behandeld? Graag een overzicht per regio en de evolutie gedurende de laatste tien jaar.
  2. Hoeveel procent biologische landbouwgrond wil de Vlaamse Regering bereiken en tegen wanneer?
    Is er een planning en een timing?
  3. Welke ondersteuningsmiddelen zijn er voor boeren om over te schakelen naar biologische landbouw en zullen die middelen nog stijgen? Graag een overzicht met cijfers per jaar vanaf het begin van deze legislatuur tot vandaag.
  4. Zijn er plannen en zo ja, welke, om de evolutie te versnellen?

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven