Matthieu Landon van LatBio:

Bio-mango’s uit Ecuador voor de Europese markt

Het mangoseizoen is weer van start gegaan in Ecuador. En net als in andere landen van de Pacifische regio, is ook in Ecuador de impact van de stijging van de gemiddelde temperatuur als gevolg van het klimaatfenomeen El Niño op de fruitteelt merkbaar. "In Ecuador hebben we eind juni doorgaans nachten van 19 graden. Dit jaar is de temperatuur niet onder de 22-23 graden Celsius gedaald, waardoor de planten niet de koude-uren halen die ze nodig hebben voor de bloei en vruchtzetting. Het Tommy ras is het minst getroffen. Ik raam het oogstverlies op zo'n 30%, maar van Kent mango’s wordt er misschien 80% minder geoogst", zegt Matthieu Landon van LatBio.

"Dit jaar is er helaas heel weinig opbrengst, maar we zijn erg enthousiast over de opstart van dit project met biologische mango. Via een van de bedrijven in onze groep, YanaPacha, geven we advies aan een teler, die het biologische certificaat heeft behaald om zich bij ons project aan te sluiten en zijn mango’s via LatBio op de markt te kunnen brengen."

"LatBio is dus niet alleen een exportbedrijf. We bevorderen de biologische teelt en bieden telers zichtbaarheid. We geven hen advies om de juiste beslissingen te nemen en stellen ook commerciële tools ter beschikking, zodat ze de klanten kunnen bereiken met vers en verwerkt fruit met optimale exportkwaliteit."

De biologisch gecertificeerde mangoteeltbedrijven in Ecuador bevinden zich in de provincies El Oro en Los Ríos. "We starten in week 40 met de Ataulfo mango's, die we tot december beschikbaar zullen hebben. In week 42 hebben we dan Tommy Atkins en van week 50 tot en met 52 Kent. We brengen deze biologische mango’s in Europa op de markt, vooral in Duitsland en Zwitserland."

Binnenkort naar China
De weersomstandigheden zijn daarentegen positief geweest voor een andere tropische fruitsoort: de banaan, waarvoor LatBio van biologische, regeneratieve en biodynamische teeltmethodes gebruik maakt. "Op het gebied van productiviteit en kwaliteit mogen we niet klagen ten opzichte van onze conventionele of biologische collega’s. We hebben dit jaar fantastisch werk geleverd en hoewel we in Ecuador een uitzonderlijk regenseizoen hebben gehad, met in sommige regio’s vijf keer zoveel regen als normaal, was het behoorlijk moeilijk om de optimale kwaliteit te garanderen. Toch zijn we daarin geslaagd."

"Omdat de minimumtemperaturen hoog zijn, hadden we in de zomer meer opbrengst dan normaal. Dat is natuurlijk altijd interessant om aan potentiële klanten aan te bieden en nieuwe markten te openen. Het is belangrijk om te benadrukken dat niet al onze klanten zich in Europa bevinden en dat we zeer binnenkort ons fruit ook naar China zullen gaan verzenden."

"Op dit moment is de markt erg positief. Er is meer vraag naar dan aanbod van bananen uit Ecuador, vooral in conventioneel, met zeer hoge prijzen voor de telers. Op het gebied van bananencertificering is onze teeltlocatie in Cataleia de enige in het land met een Demeter-certificering."

Voor meer informatie:
LatBio
10 de Agosto, Pichincha, y García Moreno
Pasaje 070102
Ecuador
https://latbio.com.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven