Update Biohuis over piekbelastersaanpak

"Tot nu toe ervaren biologische boeren weinig begrip als zij RVO benaderen"

In de nieuwsbrief van Biohuis geeft de belangenhartiger een update over de stand van zaken rond de piekbelastersaanpak. Hieruit blijkt onder meer dat biologische boeren tot nu toe weinig begrip ervaren wanneer zij RVO benaderen voor een gesprek over hun toekomstmogelijkheden:

"Voor de zomer stuurde minister Van der Wal een brief over de piekbelastersaanpak. De Kamer had eerder gevraagd om te voorkomen dat biologische bedrijven moeten stoppen, en om ze juist te ondersteunen. Uit die brief, en uit de discussie daarover onlangs in de Kamer, bleek dat de minister deze verantwoordelijkheid naar de gebiedsgerichte aanpak van de provincies doorschuift. Tegelijk beloofde de minister in dezelfde brief, dat biologische bedrijven zich via RVO kunnen melden voor een gesprek over hun toekomstmogelijkheden. Eerder hebben we op allerlei manieren gevraagd om biologische bedrijven te steunen. We waren dan ook blij met de Kamermoties en de toezeggingen."

"Maar tot nu toe ervaren biologische boeren weinig begrip als zij RVO benaderen. Vanuit Biohuis en onze dragende organisaties dringen we steeds aan op verbetering. Overweegt u RVO te benaderen? Geef duidelijk aan dat u een biologische bedrijf hebt. Meld het bij uw sectororganisatie of bij Biohuis als dat niet goed gaat. U hebt via RVO recht op een zaakbegeleider die uw belangen begrijpt en behartigt."

"Een veel gehoord misverstand is dat er geen probleem zou zijn, omdat deelname aan de piekbelastersaanpak nu nog vrijwillig is. Maar in de praktijk blijken diverse bio-bedrijven, vanwege hun ligging, grote problemen te ondervinden bij financiering. Dus is hun voortbestaan wel degelijk in gevaar. We merken dat veel beleidsmakers dit niet beseffen. Banken en andere financiers moeten een duidelijk signaal krijgen van landelijke en provinciale beleidsmakers dat bio-bedrijven gesteund worden."

Bron: Nieuwsbrief Biohuis 29 september 2023


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven