Gonzalo Díaz Lozano van CMZ Citrus

Argentinië exporteert na 20 jaar bio-citroenen naar EU

Te midden van alle uitdagingen waarmee de Argentijnse citrussector wordt geconfronteerd, valt er toch goed nieuws te rapen: voor het eerst in 20 jaar werden Argentijnse biologische citroenen naar Europa geëxporteerd. "Dankzij de nieuw geopende Europese markt exporteerden we 45 ton biologische citroenen naar Nederland en Duitsland", zegt Gonzalo Díaz Lozano van CMZ Citrus. "De goedkeuring van de export van biologische citroenen van Argentinië naar de EU werd echter aan het einde van het Argentijnse seizoen verleend, waardoor we geen grotere volumes konden verzenden, ondanks de vraag om meer product."


De broers Díaz Lozano, met hun moeder Cecilia Martínez Zuccardi, van CMZ Citrus. Links Gonzalo en rechts Ramiro.

CMZ Citrus is een Argentijns familiebedrijf dat citroenen zonder naoogstbehandeling en biologische citroenen teelt, verpakt en exporteert naar meerdere landen over de hele wereld. "In 2023 waren we het eerste en enige Argentijnse bedrijf in meer dan twintig jaar dat biologische citroenen naar de Europese Unie exporteerde. Bij CMZ Citrus werk ik samen met mijn broer Ramiro en onze moeder, Cecilia Martínez Zuccardi. We hebben een jonge, dynamische en ondernemende geest, alsook een brede visie met oog voor voortdurende vernieuwing. We doen alles handmatig, van het werk in onze boomkwekerijen tot het pakstation toe."

Hij vertelt dat ze dit seizoen goede prijzen kregen op een vrij lege Europese markt. "De prijzen waren zeer aantrekkelijk en de uitstekende staat waarin ons fruit arriveerde, zorgde voor een geweldig resultaat voor onze klanten en voor ons. Wij zijn gevraagd om langetermijnprogramma's te ontwikkelen, zodat wij met onze biologische citroenen in deze markt kunnen blijven werken. Dit jaar was er een goede vraag naar citroenen vergeleken met vorig jaar. Peru en Zuid-Afrika zijn vaste leveranciers van biologische citroenen aan de Europese Unie. Peru had echter problemen met het fenomeen El Niño en Zuid-Afrika kreeg te maken met hevige regenval en overstromingen die de fytosanitaire situatie bemoeilijkten. Dit leidde tot een goede vraag naar onze Argentijnse biologische citroenen."

Díaz zegt dat CMZ Citrus trots is om de Europese markt te hebben bereikt, een markt met hoge normen. "We bieden er verse, gezonde en schone producten met biologische certificering aan. Deze prestatie inspireert ons om volgend seizoen door te gaan met het uitbreiden van onze export. We willen de nationale directoraten voor Plantenbescherming (DNPV) en Voedselveiligheid (DNICA) bedanken voor hun inspanningen, evenals de dienst Internationale Betrekkingen van de agrarische gezondheidsdienst Senasa om, in het kader van de huidige gelijkwaardigheid met de Europese Unie, de heropening van deze markt mogelijk te maken. Ons exportseizoen eindigde ongeveer een maand geleden, dus we maken ons nu al klaar voor volgend jaar. We zullen onze biologische citroenen van april tot en met augustus verzenden, met een verwachte verdubbeling van de volumes in de VS en een lang seizoen op de biologische EU-markt", concludeert Díaz.

Voor meer informatie:
Gonzalo Díaz Lozano
CMZ Citrus
Tel: +54 9 3814019400 (Argentinië)
gonzalo@cmzcitrus.com
www.cmzcitrus.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven