Marco Kuipers, Vivero Yautepec:

"Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"

Tholen - Sterfruit, ook wel Carambola genoemd, is nog geen veel gevonden product in de Nederlandse winkelmand. Bovendien wordt het vooral veel als decoratie bij gerechten gebruikt. "Onterecht", zegt Marco Kuipers van het Mexicaanse bedrijf Vivero Yautepec. Zij telen de zoetere Acapulco sterfruitvariëteit, die, zo stelt Marco, "ideaal is om als handfruit geconsumeerd te worden."

Het teeltbedrijf, zo'n 80 kilometer gelegen onder Mexico-Stad, produceert biologisch sterfruit op in totaal zo'n 14 hectare, waarbij er daarnaast ook jackfruit en kumquats geteeld wordt. "Hierbij exporteren we voornamelijk naar landen als de Verenigde Staten en Canada", vervolgt Marco. "Echter zien we ook een groot potentieel in Nederland, en eigenlijk de rest van Europa. Het sterfruit wordt in Nederland met name geïmporteerd uit landen als Maleisië en Thailand. Alleen in de maanden december tot en met april is het daar te warm, waardoor er geen productie is. Dat zijn precies de maanden waarbij het Mexicaanse subtropische klimaat voor een piek in de productie zorgt, dus is het een mooi gat om in te vullen. Het hoogseizoen loopt tot ongeveer december, waarna we tot maart nog spreken van een half-seizoen."


Jackfruit en kumquats

Net te weinig regen, maar mooie oogst
De nieuwe Mexicaanse oogst stemt de handelaar dan ook tot tevredenheid. "Het ziet er allemaal zeer goed uit. Het regenseizoen is hier net voorbij en we hebben naar ons zin eigenlijk net iets te weinig regen gehad. Echter is dat een probleem die je tegenwoordig wel in meer landen ziet helaas, maar het heeft weinig gevolgen gehad voor de kwaliteit van het fruit. De bomen zitten inmiddels vol met bloemen, wat betekent dat we een goede productie tegemoet gaan. Daarnaast zien we ook weinig hinder van plagen of ziektes. Dit kunnen nog wel eens spelbrekers zijn in de teelt van het sterfruit. Zeker omdat we biologisch telen, maar dat is dit jaar toch geenszins een probleem."

Alternatief voor mango
En dus hoopt het bedrijf, dat GlobalGAP gecertificeerd is, in het komende seizoen de ogen wat meer te gaan richten op de Europese markt. "We exporteren al wel wat naar Nederland, maar dit gaat voornamelijk via tussenpersonen. Korte lijnen zijn altijd beter, waardoor een grote partner in Nederland ideaal zou zijn voor toegang tot de Europese markt. Ik denk dat dit sterfruit dan een grote hit kan worden. Kijk naar de manier waarop sommige grote importeurs avocado's promoten. Niet enkel als guacamole, maar ook de andere mogelijkheden worden belicht. Daar zouden we met sterfruit ook graag heen gaan. Alleen zullen we daarvoor naar partnerschappen moeten zoeken."

Zo verwacht Marco dat haar Mexicaanse sterfruit zich zal onderscheiden in de markt. "Rond deze maanden is er ook eigenlijk vrijwel geen concurrentie. In Florida liggen grote plantages, maar dat is een andere variëteit die is iets zuurder is. Daarnaast zie je ook in Mexico dat er meerdere telers zijn, maar ook dat zijn weinig volumes die zo uit de hand weggegeten kunnen worden. Het is een mooi alternatief voor de mango, wat in Nederland zeer populair is. Nu is het zaak om de promotie van het sterfruit van de grond te halen."

Voor meer informatie:
Marco Kuipers
Vivero Yautepec
Yautepec, Morelos, Mexico
Tel. +52 735 3940357
WhatsApp: +52 646 277 6480
ventasviveroyautepec@gmail.com
www.viveroyautepec.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven