"Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"

De Spaanse minister van Landbouw Luis Planas heeft via een videoverbinding deelgenomen aan de opening van het Europees Congres over Biologische Teelt dat tot en met 28 september in de stad Córdoba plaatsvond, in het kader van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De bijeenkomst, waaraan de Spaanse vereniging Ecovalia en IFOAM – Organics International deelnemen, heeft de medewerking van het ministerie en is gericht op duurzame, innovatieve en biologische voedselsystemen.

Volgens de minister levert Spanje een belangrijke bijdrage om te voldoen aan de landbouwdimensie van de Europese Green Deal en specifiek om de doelstelling te bereiken dat in 2030 25% van het landbouwareaal bestemd is voor biologische teelt. Na opnieuw te zijn gegroeid in 2022 bedraagt het biologisch areaal in Spanje al bijna 2,7 miljoen hectare.

Spanje, een van de belangrijkste bio-producenten ter wereld
Het bio-areaal in Spanje is in 2022 met 1,5% toegenomen tot in totaal 2.675.331 hectare. Dit komt overeen met 11% van het landbouwareaal in het land. Hiermee behoort Spanje tot de tien belangrijkste bio-producenten, zowel in de EU als in de wereld.

Het rapport van het ministerie, met gegevens van de afzonderlijke gewesten, geeft aan dat Andalusië het gewest is dat de meeste hectares besteedt aan biologische teelt (47,33% van het Spaanse areaal), gevolgd door Castilla-La Mancha (15,42%) en Catalonië (9,60%).

In de tuinbouw valt de toename op van het areaal bestemd voor de bananen- en tropische fruitteelt (+15%), industriegewassen en noten (elk +10%) en gewassen voor veevoer (+9%).

GLB-ecoregelingen, nog een voorbeeld van duurzaamheid
Tijdens de opening van het congres wilde Luis Planas ook het belang van ecoregelingen benadrukken als een voorbeeld van duurzaamheid. De minister herinnerde eraan dat deze praktijken een van de grote nieuwigheden zijn van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat dit jaar in praktijk wordt gebracht. Drie op de vier Spaanse telers sluiten zich aan bij de ecoregelingen, voor een totaal van ruim 19 miljoen hectare, 87% van het Spaanse landbouwareaal.

"Dit is een inspanning richting duurzaamheid die niet eenvoudig is", aldus de minister, omdat het gepaard gaat met hogere kosten en onderworpen is aan strenge EU-regels. Planas verzekerde dat "de biologische teelt en voedselproductie altijd een specifieke plaats zullen innemen in de acties van de Spaanse regering en dus ook nu tijdens het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie."

Bron: mapa.gob.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven