Tholen - De biologische appelmarkt lijkt zich komend seizoen wat te herstellen ten opzichte van vorig jaar. "Vorig jaar was zeer lastig, maar de vooruitzichten voor dit jaar zijn toch aanzienlijk beter. De oogst ziet er goed uit", vertelt biologisch teler Hugo Jacobs van Jacobs Fruit.
Het teeltbedrijf uit het Belgische Sint-Truiden teelt haar biologische appelen, peren en kersen op zo'n 11 hectare. Hugo gaat nu bijna starten met de nieuwe appelen. "Qua opbrengsten verwacht ik dat we niet veel minder zullen plukken dan verleden jaar", vervolgt hij. "Echter zijn de maten wel wat kleiner. Doordat we wat later begonnen zijn en het koud is geweest in het voorjaar zijn ze iets achtergebleven in de groei, maar dat hoeft niet voor problemen te zorgen."
Kwalitatief ziet het er, zo stelt Hugo, namelijk goed uit. "We hebben eigenlijk niets te klagen. Qua ziektes of schade zien we weinig terugkomen. Enkel de zeer hete weken van eind augustus en begin september hebben voor wat zonnebrandschade gezorgd, maar over het algemeen kijken we naar een prima seizoen, wat dus hopelijk wat voorspoediger zal verlopen dan afgelopen jaar."
Gunther De Vadder van BFV, vanaf 1 oktober BelOrta, geeft aan dat het algemene beeld bij de biologische appelen er iets minder rooskleurig uit ziet. "Hugo heeft weinig tot geen problemen, maar we zien in de Jonagold mutanten toch wel redelijk wat schurftdruk, waardoor er fors meer naar de industrie is gegaan. Die is in grote mate al voorgekocht, maar het resultaat is wel dat we het seizoen niet tot eind juni zullen kunnen rekken. Qua volume zitten we op een normaal jaar, waar vorig jaar extreem was. Het zorgt voor goede prijzen. Veel beter dan vorig jaar, maar we zullen dus niet tot het einde van het seizoen biologische appelen hebben, vrees ik."
"Eerst Qtee om seizoen te verlengen"
Ook bij de peren voorziet de gepassioneerde biologische teler weinig problemen. "Er zijn er bij ons iets minder dan normaal, maar ze smaken zeer goed. De afzet zal dan ook geen enkel probleem zijn."
"Echter zien we dat de Belgen ook nog altijd veel grijpen naar lokaal biologisch. De boost die biologisch rond de pandemie heeft gehad, is wel weer wat weggetrokken, maar de markt blijft toch wel zeer stabiel. De overtuigde biologische koper blijft voor biologisch kiezen en zo nu en dan komen andere consumenten tot het besluit over te stappen. Een daling zien wij zeker niet", legt Hugo uit.
Het ziet er zelfs zo goed uit dat het ook hier een grote uitdaging gaat worden om het seizoen te rekken, zo stelt Gunther. "Vlak voor de oogst is er 200 ton verhageld, dus we zitten nu op zo'n 3200 ton in Conference peer. Dat is niet genoeg om heel het jaar door te blijven leveren. Ik schat dat we eind maart, inclusief omschakeling, wel gedaan zijn."
"Daar komt bij kijken dat peren sowieso als warme broodjes over de toonbank gaan. Mocht ik morgen 7000 ton peren hebben, dan zijn ze ook verkocht", vervolgt Gunther. Evenals bij de conventionele peren is de concurrentie vanuit Zuid-Europa dit seizoen, door klimatologische problemen, minder dan andere jaren. "In Italië zitten ze op 10 procent van vorig jaar, dus markten waar zij normaal leveren, moeten nu naar andere origines zoeken. Sommigen beginnen daarom veel later om het seizoen door te komen."
Ook Gunther zoekt hierin de oplossing. "Het is een bizarre situatie, want de prijzen van Conference is vrij hoog en die gaat alleen maar groeien. Alleen zijn ze op deze manier zo op. We hebben meer dan genoeg Qtee, dus had ik iedereen aangeraden eerst deze te verladen tot midden november en dan aan de Conference te beginnen om zo het seizoen te verlengen. De Qtee prijzen zijn namelijk vrijwel gelijk aan de Conference. Alleen zie je dan dat 1 of 2 onafhankelijke telers knikkende knieën krijgen en Conference op de markt brengen. Dan volgt de rest en ben je verloren. Ik zit te duwen op de Qtee en te trekken aan de Conference, maar vooralsnog lijkt men zich echt te focussen op de Conference."
Voor meer informatie:
Hugo Jacobs
Jacobs Fruit
Heide 114
3800 Sint-Truiden
+32 11 592464
[email protected]
www.jacobsfruit.be
Gunther De Vadder
De Belgische Fruitveiling (BFV)
Montenakenweg 82
3800 Sint-Truiden - België
+32 11 69 34 11
[email protected]
www.bfv.be