Marja Bastiaansen: "Deze combinatie levert aardig wat verbeteringen in dierenwelzijn op"

Bio-kaas met 3 sterren Beter Leven keurmerk nu ook voor de speciaalzaken beschikbaar

Tholen - Bastiaansen introduceert onder het eigen merk een biologische kaas met 3 sterren Beter Leven keurmerk. Deze kaas wordt op 2 en 3 oktober tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten gepresenteerd (in de stand van Vandersterre). "Hiermee maken we deze bijzondere kaas ook beschikbaar voor de kaasspeciaalzaak, de detailhandel en de biologische winkel. Juist via deze winkeliers kan het verhaal achter deze kaas ook daadwerkelijk aan de consument worden verteld. Dit is de beste kaas die er is op het gebied van dierenwelzijn en het milieu", zo licht Marja Bastiaansen toe.

Henk Besten is één van de bio-melkveehouders die ook beschikt over het 3 sterren Beter Leven keurmerk.

Nadat ze deze kaas voor een klant hadden ontwikkeld, was voor Bastiaansen al snel duidelijk dat ze deze ook onder het eigen merk op de markt wilden brengen. "Met biologisch hebben we het op het gebied van diervriendelijkheid al behoorlijk goed voor elkaar. Maar het bleek dat binnen het Beter Leven keurmerk op een aantal terreinen regels vastgelegd zijn, die ook gecontroleerd worden, die binnen biologisch niet vastgelegd zijn. Door de combinatie te maken tussen de biologische certificering en het drie sterren Beter Leven Keurmerk blijkt dat op het gebied van dierenwelzijn nog aardig wat verbeteringen mogelijk zijn.”

Zes bio-melkveehouders beschikken nu over het drie sterren Beter Leven keurmerk en leveren dus melk voor deze speciale kaas. "De meesten raakten vanzelf al enthousiast bij het horen van onze plannen. Biologische boeren zijn altijd wel bereid om dingen te doen die ervoor zorgen dat de zaken beter worden voor de dieren en de natuur."

Eerst is gekeken welke veehouders het beste bij dit concept zouden passen. Marja geeft aan dat dit voor sommigen relatief eenvoudig was, maar dat het bij anderen wat lastiger was omdat zij bijvoorbeeld de stal moesten verbouwen om aan de eisen te kunnen voldoen. "We hadden al een aantal boeren die ook al aan weidevogelbescherming deden en door de extra toevoeging rond biodiversiteit werd het gemakkelijker voor hen om de certificering van het Beter Leven keurmerk te behalen. Dit keurmerk is al heel bekend bij de consument, maar binnen de bio-branche wat minder. De combi is het unieke, zeker onder een A-merk."

De belegen variant.

Natuur en biodiversiteit
Maar wat houden de aanvullende eisen nu precies in? Marja: "Op het gebied van biodiversiteit moet het weideland voor minimaal 15-20 procent uit extensief kruidenrijk grasland bestaan. Het grasland wordt gedurende een langere periode met rust gelaten worden, zodat weidevogels en insecten ruimschoots de ruimte krijgen. Ook moet er plas dras aanwezig zijn voor actief weidevogelbeheer en nestgelegenheid voor vogels op de boerderij zoals de zwaluw en de spreeuw."

En dit is de jong belegen variant.

Dierenwelzijn
Ze geeft aan dat binnen het Beter Leven keurmerk het natuurlijk kuddegedrag van de koe ook zoveel mogelijk bevorderd wordt. "In de stal zijn onder meer 5% meer ligplaatsen dan er koeien aanwezig zijn. De ligbedden zijn tevens 2,5 vierkante meter groter dan de biologische ligbedden. En in de stal moet ook 10 tot 50% van het vloeroppervlak daglicht krijgen. Dit wil overigens niet zeggen dat dit binnen biologisch niet het geval is, maar daar wordt het overgelaten aan de boer en is het niet in regels vastgelegd. Doordat voor dit keurmerk wel eisen zijn vastgelegd, kunnen we het dierenwelzijn echt meten."

Ook als het gaat om de kalfjes heeft het Beter Leven Keurmerk duidelijke regels: "Het streven is dat kalfjes de eerste drie maanden bij de moeder blijven en verplicht is nu dat ze 28 dagen op het eigen bedrijf blijven, zodat de kalfjes voldoende kunnen aansterken.”

De nieuwe biologische Beter Leven 3 sterren kaas van Bastiaansen is op de Vakbeurs Foodspecialiteiten te vinden in stand 117.

Voor meer informatie:
Marja Bastiaansen
Vandersterre Holland
Duitslandweg 9-11
2411 NT Bodegraven
0161 432357
06 13251752
m.bastiaansen@vandersterre.nl
www.bastiaansen-bio.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven