Vandaag zijn tijdens een openbare ceremonie de acht winnaars van de tweede editie van de EU Organic Awards bekendgemaakt. De winnaars van dit jaar zijn verschillende actoren uit de Europese biologische sector die volgens de organisatoren elk staan voor uitmuntendheid in de hele biologische waardeketen. De EU Organic Awards markeren ook de viering van de EU Organic Day, die in 2021 werd gelanceerd door het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie.
Dit jaar werden 24 kandidaten geselecteerd uit bijna 100 aanvragen uit de hele Europese Unie. De EU Organic Awards bestaan uit 7 categorieën en in totaal 8 individuele prijzen. Ze belonen uitmuntende, innovatieve, duurzame en inspirerende projecten met een echte toegevoegde waarde voor biologische productie en consumptie. De prijzen worden gezamenlijk georganiseerd door de Europese Commissie, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Europees Comité van de Regio's, COPA-COGECA en IFOAM Organics Europe, met de steun van het Europees Parlement en de Raad.
Dit zijn de acht winnaars:
- Best organic farmer (vrouwelijk): Clara Benito Pacheco uit Spanje.
- Best organic farmer (mannelijk: Thomas Moschos uit Griekenland.
- Best organic region: Burgenland regio in Oostenrijk.
- Best organic city: Wenen (Oostenrijk).
- Best organic bio-district: Idanha-a-Nova in Portugal.
- Best organic food processing SME: the Merry Mill uit Ierland.
- Best organic retailer: Gut Wulksfelde uit Germany.
- Best organic restaurant/food service: Luftburg - Kolarik im Prater uit Oostenrijk.