Niet-toegestaan glufosinaat aangetoond in biologische producten

Er wordt glufosinaat teruggevonden in diverse biologische producten, zo meldt Skal. Glufosinaat is een niet selectief, breedspectrum herbicide die qua structuur en werkwijze lijkt op glyfosaat. Glufosinaat is niet toegestaan tijdens de teelt van biologische producten. In monsternames en analyse moet rekening worden gehouden met dit risico.

Door het vele gebruik van glyfosaat zijn onkruiden chemisch resistent geworden voor glyfosaat. De chemische industrie heeft daarom als alternatief glufosinaat ontwikkeld.

Glufosinaat kan worden toegepast als herbicide in de teelt van bijvoorbeeld cacaobonen, koffiebonen, citrusvruchten maar wellicht ook in andere producten (zoals zaden, granen, rijst, soja, maïs, koolzaad, avocado's, passievruchten, druiven, noten, et cetera) om de opbrengst te verhogen.

Analyse
Laboratoria kunnen het gehalte glufosinaat in biologische producten bepalen, vergelijkbaar als andere polaire pesticides zoals bromide, chloride, chloraat, fosforigzuur, glyfosaat, via een single residu methode.

De analyse zit dus niet in de standaard multi-residu analyses met vloeistofchromatografie en gaschromatografie met massaspectrometrie als detectie (LC-MS en GC-MS) en moet specifiek worden aangevraagd.

Als glufosinaat en de belangrijkste afbraakproducten 3-methyfosfine propionzuur (MPPA) en N-acetyl-glufosinaat aantreft en de twijfel niet weggenomen kan worden, moet volgens Verordening (EU) 2018/848, artikel 28, melding gemaakt worden via Mijn Skal.

Als de twijfel bij het aantreffen van glufosinaat in het product niet kan weggenomen na onderzoek, zal Skal Biocontrole de biologische status van de producten ontnemen.

Informatiebladen glufosinaat
Uitgebreide inhoudelijke informatie over glufosinaat is te vinden in op dit informatieblad (klik hier voor de Engelse versie).

Voor meer informatie:
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
038 4268181
info@skal.nl
www.skal.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven