De Europese Commissie wil dat de lidstaten de verspilling van voedsel in de retail en bij consumptie (huishoudens, restaurants en catering) tegen 2030 met 30% per hoofd van de bevolking verminderen.
Na de eerste EU-brede monitoring van voedselverspilling raamt Eurostat dat 53% van de voedselverspilling in de EU in de huishoudens plaatsvindt, 7% in de groothandel en retail en 9% in restaurants en catering. Andere sectoren die bijdragen aan voedselverspilling in de EU zijn de teelt (11%) en de voedselverwerking en -productie (20%).
Voedselverspilling heeft ook een sterke economische, sociale en ecologische impact. Jaarlijks wordt in de EU ongeveer 89 miljoen ton voedselverspilling (131 kilo per inwoner) gegenereerd, wat neerkomt op een verlies dat geraamd wordt op € 132 miljard.
Daarom is de vermindering van deze verspilling een prioriteit volgens de Commissie, die heeft voorgesteld dat de lidstaten tussen nu en 2030 de voedselverspilling met 30% (per hoofd van de bevolking) moeten terugdringen, zowel in de retail als in de consumptie (restaurants, catering en huishoudens) en 10% in verwerking en productie. Daartoe heeft ze op 5 juli een voorstel voor een richtlijn gepresenteerd, gericht aan het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2008/98/EG betreffende afval.
Conform de wetgevingsprocedure zal het voorstel nu in het Europees Parlement en de Raad worden besproken.
De EU heeft zich geëngageerd om bij te dragen aan het bereiken van doelstelling 12.3 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG), die beoogt de mondiale voedselverspilling per hoofd van de bevolking op retail- en consumentenniveau tegen 2030 te halveren en het verlies in de voedselproductie- en toeleveringsketens te verminderen.
Bron: fepex.es