Fernando Martín, Bio Procam:

"Osteen mango’s zijn bijna op"

De mango- en avocadoteelt in de provincie Granada is niet zo hard getroffen door de droogte als in Malaga. De opbrengst houdt er redelijk stand. Het mangoseizoen is al flink gevorderd, veel verder dan gebruikelijk, en de prijzen zijn hoog. Het avocadoseizoen zal eind volgende week van start gaan met de gladde rassen.

"We zijn bijna klaar met de Osteen mango’s, terwijl de magazijnen normaal gesproken nog vol zouden moeten liggen", zegt Fernando Martín, manager van Bio Procam, een coöperatie uit Granada die biologische groenten en tropisch fruit teelt en op de markt brengt.

"Deze week zijn we al begonnen met de afzet van Kent mango's, terwijl dat in andere jaren pas eind september is. En waar we vorig jaar Keitt mango’s hadden tot eind november, denk ik dat we nu eind oktober niet halen", voegt hij eraan toe.

"Het aankooptempo is hectisch dit jaar", zegt Fernando Martín. "Terwijl er in Málaga tussen de 70 en 80% minder fruit wordt geoogst, hebben we hier in Granada slechts met een opbrengstdaling van 20-30% te maken, vooral als gevolg van de hitte tijdens de bloei. De vraag is erg hoog en het fruit vliegt de deur uit."

Volgens de manager is het een goed mangoseizoen voor de telers in Granada. "De mangoprijzen zijn erg hoog en dus winstgevend voor de telers in Granada, maar voor hun collega’s in Malaga met wie we samenwerken compenseren de goede prijzen het gebrek aan kilo's niet."

Bio Procam start binnenkort de avocadoverkoop en ook daarvan zullen de volumes lager liggen, vooral door de problemen met de droogte in Málaga. "We starten eind volgende week of begin daaropvolgende week met de Bacon avocado's. De beschikbare hoeveelheid van dit ras zal goed zijn, want de hoge temperaturen kwamen pas na de bloei, en dat is ook het geval voor het Fuerte ras. Begin november is het dan de beurt aan Hass, waarvan we een meer normale opbrengst verwachten in Granada", zegt Fernando Martín.

De coöperatie teelt en vermarkt ook het hele jaar door komkommer, wat qua volume het belangrijkste product is. "Momenteel hebben we voor de maand september een bovengemiddeld aanbod. Dat komt omdat we ons areaal met vroege komkommers hebben uitgebreid en omdat de hitte de groei versnelt. De prijzen liggen op een gemiddeld tot laag niveau, omdat er nog steeds aanbod is uit Nederland en Duitsland. Toch hoor ik hier en daar dat de beschikbaarheid stilaan aan het afnemen is", aldus Fernando Martín.

Voor meer informatie:
Fernando Martín Calllejón
Bio Procam
Ctra. Almería km. 1,6- Motril (Granada) - Spanje
Tel: +34 958600306
direccion@procamsca.com
www.procamsca.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven