"Een hart onder de riem voor de bio-sector in deze uitdagende tijd"

Kabinet reserveert 50 miljoen euro voor biologische marktontwikkeling

Tholen - Goed nieuws voor de bio-sector op deze Prinsjesdag: het demissionaire kabinet heeft 50 miljoen euro in de begroting gereserveerd voor de ontwikkeling van de biologische markt. Dat is vandaag aangekondigd. Deze 50 miljoen euro maakt onderdeel uit van de 175 miljoen euro die het kabinet in totaal beschikbaar stelt voor investeringen in de landbouw. Bionext ziet deze toezegging als een cruciale impuls om biologische ondernemers te ondersteunen en om verdere groei te stimuleren.

Dit geoormerkte budget is volgens Bionext-directeur Michaël Wilde bedoeld voor biologische marktontwikkeling en gaat hoogstwaarschijnlijk onder meer naar Nationale Bioweken, ambassadeurs, BioRegio's en grote consumentencampagnes. "Het idee is dat er de komende vijf jaar ieder jaar 10 miljoen euro ingezet zal worden voor biologische marktontwikkeling. Dit alles als onderdeel van het marktprogramma van het ministerie van LNV. Deze investering is cruciaal als we de ambities van de overheid willen halen."

Belangrijk is dat alle aandacht uit zal gaan naar de marktontwikkeling. "We hopen dat snel bekend zal worden hoe we concreet aan de slag kunnen. Juist in de huidige tijd, kijkend naar de snel stijgende kosten en de stagnerende markt, is het van belang om een boost te kunnen geven aan biologisch. We zijn heel blij met deze toezeggingen, we zien het als een duidelijke steunbetuiging vanuit de overheid voor de biologische sector voor de lange termijn. Dat is natuurlijk een ontzettend belangrijk signaal", aldus Michaël.

Michaël Wilde.

Deze toezegging is in lijn met eerdere afspraken die gemaakt werden in het geklapte landbouwakoord. "Maandenlang hebben Biohuis en Bionext een constructieve rol gespeeld in het overleg en we hebben grote stappen kunnen zetten. Het was een grote teleurstelling dat het landbouwakkoord net voor de streep klapte, maar daar was al het een en ander toegezegd. En we zien nu dat de toezeggingen van Piet Adema worden gehonoreerd. We spreken onze waardering uit dat de demissionair minister van Landbouw zijn woord houdt en hiervoor heeft gezorgd."

De vertaalslag richting de sector is nu cruciaal, benadrukt Michaël. "Over de invulling gaan we volop in gesprek met de ambtenaren van het ministerie. We willen bio laten groeien en dit is niet alleen een verantwoordelijkheid van de sector, maar van ons allemaal. We moeten met z'n allen beseffen dat de biologische productiewijze een zeer belangrijk onderdeel van de oplossing is. Het gevoel dat we er niet alleen voor staan wordt extra onderstreept met dit soort concrete toezeggingen. We zijn heel blij met de extra steun die hiermee uitgesproken wordt. Dit is een hart onder de riem voor de biologische sector in deze uitdagende tijd."

Voor meer informatie:
Michaël Wilde
Bionext
HNK Ede Horapark
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
030 2339970
wilde@bionext.nl
www.bionext.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven