Sprekers: Derrick Neleman en Nathalie Kelderman

Thema BioBorrel maandag 9 oktober is 'Glyfosaat: NEE'

Het thema en de sprekers van de komende BioBorrel op 9 oktober zijn bekend. Het thema waarover tijdens de BioBorrel in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) gesproken en gediscussieerd zal worden is 'Glyfosaat: NEE'.

De biologische landbouw heeft altijd al nee gezegd tegen glyfosaat en andere chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Vanuit de zorg voor een gezonde bodem, gezonde gewassen, gezonde dieren én mensen. Nu de Europese Commissie nog. Deze stemt in oktober over een voorstel om glyfosaat voor een periode van vijftien jaar opnieuw toe te laten. Dit terwijl de gezondheidsrisico's van glyfosaat steeds duidelijker worden. Daarnaast is bewezen dat glyfosaat ernstige schade toebrengt aan de bodem, het waterleven en de biodiversiteit. Waarom zien bedrijfsleven en overheid dit niet onder ogen?

Sprekers:

Derrick Neleman
Na de biologisch-dynamische landbouwschool is Derrick Neleman actief als wijnimporteur, documentairemaker (Kissed by the grape), bladenmaker (By the grape magazine) en runt hij een webshop. In 2014 richt hij Neleman op en gaat zelf wijn maken in Spanje. De biologische wijnpionier vindt het belangrijk dat andere mensen weten hoe we op een gezonde manier bezig kunnen zijn met de aarde, zónder pesticiden en herbiciden. Mensen hebben van nature belangstelling voor het verhaal achter een wijn. Voor Derrick is wijn daarom een goede ingang naar meer bewustwording om zuinig om te springen met onze planeet. Zijn boodschap wordt echter lang niet altijd met gejuich ontvangen in de wijnsector.

Nathalie Kelderman
Vijf jaar geleden kreeg Nathalie Kelderman te horen dat ze de ziekte van Parkinson heeft. Na de schok die dit teweegbracht, ging ze onderzoeken hoe het komt dat Parkinson de snelst groeiende hersenziekte ter wereld is. Ze stuitte daarbij op de rol van bestrijdingsmiddelen bij het ontstaan van Parkinson. In haar presentatie geeft ze inzicht in deze rol en de stand van het wetenschappelijk onderzoek. De rol van de politiek en lobby blijven niet onbenoemd.

Nathalie Kelderman is politicoloog en heeft onder andere gewerkt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij maakte een carrièreswitch en werd directeur van de landelijke Depressie Vereniging waar zij tot 2019 werkzaam was. Momenteel zet zij zich in voor de Parkinson Vereniging.

Locatie
Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam

Programma
17:00 uur - Inloop
17:30 uur - Presentatie gevolgd door discussie
19:00 uur - Borrel en vervolgens de mogelijkheid om gezamenlijk een hapje te eten in Pakhuis de Zwijger

Iedereen die zich betrokken voelt bij de biologische sector is weer welkom. Klik hier om aan te melden, dit kan tot en met woensdag 4 oktober.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven