​Meer biodiversiteit dankzij ecologisch slootschonen

In waterrijk Nederland is het belangrijk dat alle sloten het water goed kunnen afvoeren. Zeker in het veenweidegebied. Om ervoor te zorgen dat een sloot niet dichtslibt moeten de sloten jaarlijks onderhouden worden. Waar eerder sloten helemaal leeg gebaggerd en kaal gefreesd werden, laten nu steeds meer boeren hun sloot op een ecologische manier schonen. Klaas Oevering is één van die boeren. Klaas zit in Friesland en houdt zijn biologisch melkvee op veenweide met verhoogd waterpeil. Sinds hij zijn sloten ecologisch laat schonen is de biodiversiteit aan flora en fauna in het water vergroot.

Aan de slag
Loonwerker Durk Breeuwsma legt uit dat het ecologisch slootschonen uit twee delen bestaat: allereerst worden doormiddel van een maaikorf of ecoreiniger de planten 'gesnoeid'. Het maaisel legt hij voorbij de bufferstrook op de kant. Dit heeft te maken met de bemestingswaarde die het maaisel bevat. "Je wilt juist verschralen, en anders spoelen de nutriënten de sloot weer in."

Na 48 uur kan het maaisel worden afgevoerd, gecomposteerd of gehakseld. Of het riet kan bijvoorbeeld gebruikt worden als strooisel in de stal. Het tweede deel van het slootschonen bestaat uit baggeren. Hierbij wordt het slib op de bodem van de sloot doormiddel van een baggerpomp uit de sloot gezogen en over het land uit geblazen. Het slib bevat veel voedingswaarde en is dus goed voor het gras.

Slootschonen als beheerpakket
Boeren die aan de slag gaan met ecologisch slootschonen, kunnen vaak een vergoeding krijgen vanuit het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Verschillende agrarische natuurcollectieven, zoals Sudwestkust, bieden beheerpakketten aan waarbij duurzaam slootbeheer, zoals ecologisch slootschonen, beloond wordt.

Bron: Bionext

Foto: Dreamstime


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven