Is het ook echt biologisch waar biologisch op het etiket staat?

Positieve resultaten van de Ecomonitoring 2022

Je kunt vertrouwen op het biologische logo. Biologisch geproduceerd voedsel is slechts zeer zelden verontreinigd met residuen van gewasbeschermingsmiddelen en vertoont over het algemeen geen afwijkingen met betrekking tot milieuverontreinigende stoffen zoals nitraat en zware metalen. Dit wordt bevestigd door de onlangs gepubliceerde milieumonitoring voor het jaar 2022.

De deelstaat Baden-W├╝rttemberg voert dit speciale bewakingsprogramma al twintig jaar uit. In 2022 hebben de bureaus voor chemisch en veterinair onderzoek (CVUA's) meer dan 600 biologische producten onderzocht om consumentenmisleiding beter op te sporen en het vertrouwen in de kwaliteit van biologisch geproduceerd voedsel te versterken.

Het gebruik van synthetische chemische gewasbeschermings-middelen is niet toegestaan in de biologische landbouw. In het kader van de milieumonitoring werden 423 biologische plantaardige voedingsmiddelen op een risicogerichte manier getest op residuen. Slechts acht monsters werden afgekeurd vanwege misleidende biologische etikettering, omdat er verhoogde residugehalten waren gevonden. Verse biologische groenten en fruit waren voor 75 procent vrij van residuen. Als er onzuiverheden detecteerbaar waren, dan waren deze meestal alleen in het sporenbereik. Bij verwerkte biologische producten was het percentage klachten slechts iets hoger dan bij verse producten (2,2 procent tegen 1,8 procent).

In het onderzoek naar geselecteerde milieuverontreinigingen in verschillende biologische voedingsmiddelen, waren er geen klachten - zoals nitraat in diepvriesspinazie, arsenicum in basmatirijst en zware metalen in voedingssupplementen. Bovendien zijn zowel biologisch als conventioneel geproduceerde sojaproducten steeds minder vervuild met genetisch gemodificeerde organismen. Het aandeel was significant lager voor biologische producten dan voor conventionele producten (2,4 procent tot 19,6 procent).

Voor meer informatie:
www.bzfe.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven