"We willen het laatste stukje nog sluitend maken"

Bijzondere temperatuurschommelingen vragen om meer flexibiliteit binnen de keten

Tholen - Bij Bio Brass zijn ze volop bezig met de bloemkooloogst. Veel bloemkool is te vroeg oogstklaar, meldt Gerjan Snippe, die in het kader van de Verspillingsvrije Week meteen de kans grijpt om aandacht te vragen voor het feit dat de pieken en dalen op het veld groter worden door bijzondere temperatuurschommelingen. Dit vraagt volgens hem een wat andere aanpak en meer samenwerking in de keten. Gerjan geeft aan dat hoe goed ze de korte keten ook inrichten, ze deze onvoorspelbaarheid niet altijd meer kunnen managen zoals ze dat gewend waren.

"De weersomstandigheden worden wat rommeliger en daar zoeken we in de keten een oplossing voor. We hebben onze instelling wat aangepast. We rekenen erop dat het vanaf nu anders is dan het altijd was. We bespreken met klanten dat het voor kan komen dat een bepaald product niet beschikbaar is. Het is belangrijk om elkaar goed op de hoogte te houden en te zoeken naar oplossingen om te voorkomen dat er product verloren gaat. Ik zie juist kansen, het verbindt ook en het is leuk om nieuwe samenwerkingen te zoeken."

Een groot deel van de piekproductie van Bio Brass vindt inmiddels alsnog zijn weg naar het bord via vriesvers. Dit voorkomt verspilling en het biedt volgens Gerjan ondanks de grotere uitdagingen perspectief dat we kunnen blijven genieten van vers en daarnaast, of als het nodig is, van vriesvers.

Gerjan benadrukt dat het niet om een acuut probleem gaat. "We willen vanuit Bio Brass graag een doorkijkje geven in de keten en in gesprek gaan met verschillende partijen. Dit om antwoord te krijgen op de vraag hoe we de keten anders kunnen inrichten zodat we met z'n allen flexibeler worden? Er gebeuren al hele mooie dingen, maar we willen het laatste stukje nog sluitend maken. We willen het hele gewas graag verkopen, dus ook het stuk dat wel waarde heeft, maar op een andere manier tot waarde gebracht moet worden."

Gerjan sluit af dat elke wagen bloemkool die deze en/of komende week nog een plekje krijgt in de versketen, natuurlijk wel directe 'winst' is om minder te verspillen.

Voor meer informatie:
Gerjan Snippe
Bio Brass
Winkelweg 57
3896 LH Zeewolde
06 13227128
snippe@biobrass.nl
www.biobrass.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven