Samenwerking AGF Direct en De Terp Squashpackers

"Vanaf 1 oktober gaat het eerste halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido wintersquash-pompoen met schil de deur uit"

Tholen - In bijna veertig jaar groeide De Terp Squashpackers uit tot het grootste pompoenenbedrijf van Nederland. "We organiseren jaarrond de hele keten rond de bio-pompoen van zaadje tot consumentenverpakking", vertelt Rinke Robbers. In april 2022 trof een grote brand het pompoenenbedrijf, maar nog geen anderhalf jaar later is de nieuwbouw bijna afgerond, inclusief een forse capaciteitsuitbreiding met onder meer een vernieuwde snijkeuken.

"De afgelopen jaren heeft het convenienceschap een enorme groei doorgemaakt, ook bij de pompoenen. Wij zagen echter dat er ook veel rassen en soorten werden aangeboden die daar kwalitatief helemaal niet geschikt voor zijn. Voor ons was dat twee jaar geleden aanleiding om zelf de verwerking op te starten. Vanzelfsprekend kiezen we voor de oranje rode wintersquash rassen, waarbij het drogestof zetmeel en een nootachtig aroma de voorkeur hebben, onze pompoenen zijn overwegend droog, typisch en dus supergeschikt voor veelzijdig gebruik in de keuken. De smaak en textuur van deze pompoen maakt het verschil", vertelt Rinke.

Dat de teler zelf de verwerkingsactiviteiten ter hand neemt, is volgens hem een logische stap. "Jaarlijks hebben we een productie van zo'n 4,5 miljoen kilo Nederlandse pompoenen, aangevuld met zo'n 2,5 miljoen kilo import. Deze stroom zorgt voor een behoorlijk volume van pompoenen met cosmetische afwijkingen, zoals bijvoorbeeld gebroken steeltjes, die niets afdoen aan het product, maar niet meer geschikt zijn om los richting de retail te verkopen. Door het product te gaan versnijden kunnen we het product verwaarden."

Vanaf 1 oktober biedt het bedrijf de nieuwe halffabricaat van de rode wintersquash-pompoen aan, zowel als halve geschilde pompoen als in blokjes van 10 of 20 mm. "Wij kunnen nu dus de snijderijen veel werk uit handen nemen. Zij hoeven namelijk geen grondstof meer in te kopen en te bewerken, terwijl wij voor een concurrerende prijs een hogere kwaliteit aan kunnen bieden."

"We zien namelijk dat verwerkers best veel moeite hebben om de rode pompoen goed te versnijden, ze hebben namelijk een relatief groot zaadhuis. Voordeel is dat de schil van de Hokkaido-pompoen eetbaar is en ook nog eens twee unieke carotenoïdepigmenten bevat, namelijk luteïne en zeaxanthine. Het zou zonde zijn om deze unieke eigenschappen van de schil niet te gebruiken."

Voor de vermarkting van het halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido-pompoen met schil trekt De Terp samen op met AGF-Direct uit Zwaagdijk. "Ons bordje is met de teelt en verkoop van de losse pompoenen al behoorlijk gevuld en de focus gaat er voor de volle 100% naar uit om de productie hier goed op gang te krijgen. Ik ben dan ook superblij met de samenwerking met Chris Groot, die veel inzet pleegt om dit nieuwe product breder onder de aandacht te brengen en de verbinding met nieuwe klanten te zoeken.""De Hokkaido-pompoen is de reden dat ik Rinke leerde kennen toen een Franse retailer vanwege de smaak op zoek was naar dit pompoentype", vertelt Chris. "Ik ben er heilig van overtuigd dat we gezamenlijk nog meer te bieden hebben. Als AGF-Direct verwachten we onze brede klantenkring, bestaande uit groothandelaren, retailers, leveranciers van maaltijdboxen, exporteurs en snijderijen, van dit halffabricaat te voorzien, maar we zien ook al interesse uit andere hoek, zoals verwerkers voor de babyvoeding. De eerste klanten melden zich nu al en dat is super gaaf om te zien."

"Hoewel De Terp een sterke basis heeft in de wintersquash pompoenen, benaderen we dit versgesneden product als een startup. Deze conveniencetak is een volledig andere markt en ik ben blij met de samenwerking die we op basis van vertrouwen gezamenlijk opgestart zijn. We zijn echt samen aan het co-creëren geslagen, waarbij we samen werken om samen verder te komen. Zo zullen we volgend jaar ook gezamenlijk op de Fruit Logistica staan om dit unieke product te promoten", vertelt Chris. Dat beaamt Rinke. "Voor ons is dit een totaal nieuwe markt en we gaan graag het avontuur aan, want pionieren is iets wat we van oudsher graag doen."

Met de losse pompoenenproductie was De Terp al IFS-gecertificeerd, dus die stap was met de snijkeuken niet zo groot meer. Inmiddels is de pompoenenoogst losgebarsten en de verwachtingen zijn volgens Rinke hooggespannen. "In Zeeland waren er wat percelen met lagere opbrengsten, maar in de polders en ook bij ons in de Betuwe ziet de oogst er goed uit. We verwachten een goed volume en ook de kwaliteit ziet er goed uit. We zien ernaar uit om ook in de snijkeuken te gaan draaien. Vanaf 1 oktober gaan de eerste versneden rode pompoenen de deur uit!"

Voor meer informatie:
Rinke Robbers
De Terp Pompoenen
Lutterveld 2A
4117GV Erichem
+31 (0)6 22324470
rinke@deterppompoenen.nl
www.deterppompoenen.nl

Chris Groot
AGF Direct
Groothandelsmarkt 2
1681 NN Zwaagdijk
Tel: +31 (0)85 3032630
chris@agfdirect.nl
www.agfdirect.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven