Eduardo López, Campoberry:

"Geen overvloed, maar tekort aan blauwe bessen"

"Er is een tekort aan blauwe bessen op de markt. Er wordt gezegd dat de Peruaanse export dit seizoen met bijna 40% is gedaald omdat de temperaturen in sommige delen van het land hoger dan normaal zijn geweest. En het Peruaanse aanbod is nog altijd het belangrijkste op de wereldmarkt. We hebben het over duizenden tonnen fruit en dan merk je het natuurlijk wanneer er product ontbreekt. Eigenlijk zou de markt nu overspoeld moeten worden met fruit, maar in plaats daarvan is er een aanzienlijk tekort", zegt Eduardo López van Campoberry, een biologische blauwe bessenproducent uit Noord-Spanje.

"Bij Campoberry merken we dat de vraag is toegenomen. We krijgen veel telefoontjes van kopers die geïnteresseerd zijn in ons product, maar we zullen eerst onze vaste klanten bedienen, daarna de nieuwe klanten. Bovendien hebben we momenteel minder fruit in vergelijking met andere seizoenen, omdat het blauwe bessenseizoen aan de Cantabrische kust zo'n 15 dagen eerder begon dan vorig jaar."

"De eerste bessen hebben we op 26 en 27 mei geplukt en eind augustus zaten we al ruim 40 ton boven de volumes die we vorig jaar op die datum hadden geoogst. Daarom verwachten we dat we niet zoals gebruikelijk tot november zullen kunnen doorgaan. We zullen veel eerder klaar zijn, rond 10 oktober."

"België, Nederland, Duitsland, Italië en zelfs Polen hebben een piekproductie van ongeveer 3 tot 4 weken, tussen 25 juli en 15 augustus, maar zowel ervoor als erna is het Europese aanbod op de markt niet groot. Dit jaar hebben we het in onze verkoop niet eens gemerkt dat de piekperiode was aangebroken in die landen. Klanten zijn met ons blijven samenwerken."

De interesse in de blauwe bessen van Campoberry, geleverd door telers in Cantabrië, Asturië en Galicië, begon volgens Eduardo al in het voorjaar duidelijk te worden. "In april belden sommige klanten ons al met de vraag wanneer we zouden beginnen. Want met de hitte in die periode in Huelva en de irrigatiebeperkingen was er geen volle oogst meer. Je kunt wel zeggen dat het tekort toen al begon."

Volgens de wet van vraag en aanbod zou, als de situatie zo voortduurt, er een stijging van de blauwe bessenprijzen kunnen plaatsvinden. "Tot nu toe zijn de prijzen heel goed geweest. Ze zijn alleszins beter dan vorig jaar. Maar voor onze vaste klanten die geen lagere prijzen eisen wanneer er veel fruit op de markt is, gaan we nu ook geen hogere prijzen vragen. Een kwestie van wederzijds respect."

Nu het einde van het Spaanse blauwe bessenseizoen in het noorden van het land nadert, kijkt de markt naar de ontwikkeling van de oogst in Peru en dus naar de weersvoorspellingen. Zo stelt het Internationale Onderzoekscentrum over het El Niño-fenomeen (Cifen) in zijn meest recente rapport van augustus dat "gedurende de rest van het jaar er zeer grote kansen zijn (+97%) op El Niño-omstandigheden" en dat "deze omstandigheden minstens op het zelfde niveau zullen blijven in het eerste kwartaal van 2024."

"Dit jaar zal er honger zijn naar blauwe bessen", besluit Eduardo.

Voor meer informatie:
Campoberry
El Charcón 837
39191 Güemes (Cantabria) - Spanje
Tel: +34 696 570 202
eduardo@campoberry.com
https://campoberry.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven