Wales riskeert honderden duurzame bedrijven door schrappen steun voor biologische landbouw

De regering van Wales heeft plannen om de steun voor biologische landbouw in te trekken, wat volgens critici een "existentiële bedreiging" vormt voor honderden duurzame voedsel- en landbouwbedrijven. Het Welsh Organic Forum, waar Soil Association Certification deel van uitmaakt, heeft afgelopen maand in een open brief opgeroepen tot een dringende ontmoeting met de Welsh regering om hun jarenlange betrokkenheid bij de sector te hernieuwen.

Beeld: Dreamstime.com

In een post-Brexit revisie van de landbouwsteun bedoeld om duurzame landbouw te ondersteunen, zal £3,1 miljoen aan steun worden ingetrokken van de natuurvriendelijke landbouwpioniers in Wales. De financiering die biologische boeren momenteel ontvangen voor het leveren van milieuvoordelen loopt eind 2023 af, en de voorlopige plannen voor 2024 bevatten geen voorziening om deze steun te herhalen.

Op een moment dat boeren al worstelen met stijgende kosten en lage prijzen voor de boer als gevolg van de crisis in de kosten van levensonderhoud, waarschuwt het forum dat door deze maatregel honderden biologische bedrijven failliet dreigen te gaan.

Wales raakt hierdoor achterop bij Engeland, Schotland en andere EU-landen waar biologische landbouw wordt erkend en ondersteund. En met 50% meer wilde dieren en minder energieverbruik op biologische boerderijen, staat het besluit ook haaks op de klimaat- en natuurdoelstellingen van de Welshe regering.

Decennialange investeringen in natuurvriendelijke landbouw dreigen verloren te gaan
De Welshe biologische melkveehouder Haydn Evans, voorzitter van het Welsh Organic Forum en hoofd landbouw van Soil Association Cymru, zei: "Het is verbazingwekkend dat de regering van Wales zo'n kortzichtige kostenbesparing overweegt, terwijl biologische boeren al tientallen jaren voorop lopen in duurzame landbouw. Tientallen jaren van overheidsinvesteringen in gezonde bodems, natuurrijke boerderijen en baanbrekende voedselbedrijven lijken nu verspild te worden.

"Het is gewoonweg irrationeel dat ministers de biologische landbouw in Wales de rug toekeren, terwijl we nog maar een paar jaar hebben om het tij te keren tegen catastrofale klimaatverandering en natuurverlies. We dringen er bij de regering van Wales op aan om na te denken over de langetermijnkosten voor ons allemaal als we deze belangrijke sector kwijtraken die zoveel goeds doet voor de natuur, de mensen en de planeet."

De open brief aan de First Minister is ondertekend door een groot aantal bedrijven, waaronder boeren en voedselverwerkende bedrijven, maar ook milieugroeperingen.

Klik hier om de open brief te lezen.

Bron: Soil Association


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven