Biologische Peruaanse bananenpuree op de markt

Met het doel de export van biologische bananen te verhogen, voert Promperú, de Peruaanse promotiedienst voor export en toerisme, een reeks activiteiten uit in samenwerking met de Swiss Agency for Development and Cooperation en de ngo Cedepas Norte.

Telers werden dit jaar al ondersteund bij hun deelname aan de Fruit Logistica en bij virtuele ontmoetingen met kopers uit Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Saoedi-Arabië, Nederland en Duitsland.

Er werd ook een commerciële tour door Europa georganiseerd waardoor ze meer kennis kregen van trends in de voedselconsumptie, een evaluatie konden maken van de kosten, prijzen, promotie en certificering van Peruaanse bananen en het imago van het fruit konden opkrikken als een kwaliteitsproduct geteeld met respect voor sociale wetgeving en milieu.

Opmerkelijk was de presentatie van bananenpuree voor baby’s, een product van Cooperativa Nor Chira (een samenwerking tussen telersverenigingen Appbossa, Usuarios Río y Valle en Apbosmam) bestemd voor de Europese markt.

"Na het bezoek aan enkele supermarkten in Europa, waar we bananenpuree in het schap zagen liggen, besloten we het product dat niet voor de versmarkt geschikt is daarvoor te benutten. Het gaat al gauw om 25% van de opbrengst", zegt Miguel Borrero, directeur van Apbosman.

Een paar dagen geleden werd de eerste container biologische bananenpuree verscheept met bestemming Duitsland. "Dit is een voedingsmiddel voor kinderen en baby’s, met het grote voordeel dat het biologisch is. Dat vind je niet zo gemakkelijk in de supermarkten", legt hij uit.

Hij geeft aan dat ruim 40 organisaties van kleinschalige bananentelers zich hopen aan te sluiten bij de nieuw opgerichte Cooperativa Nor Chira om te profiteren van de schaalvoordelen en tegemoet te komen aan de internationale vraag.

Piura is de grootste teeltregio van bio-banaan in Peru, met 60% van de teelt (9.927 van de 16.500 bio-gecertificeerde hectares). Daarna volgen Tumbes, Lambayeque en La Libertad.

Bron: gob.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven