Tweede Kamer wil dat minister Adema tegen glyfosaat stemt

De Tweede Kamer heeft zich donderdag duidelijk uitgesproken: de zeer schadelijke onkruidverdelger glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup, moet niet meer worden toegelaten in de Europese Unie. De risico’s van dit middel voor mensen, dieren en milieu zijn veel te hoog en dat is al jarenlang bekend. Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en FNV roepen minister Adema op naar de Tweede Kamer te luisteren en in Brussel tegen de verlenging van glyfosaat te stemmen.

Glyfosaat kan schade veroorzaken aan hersenen en zenuwen. Het is volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie waarschijnlijk kankerverwekkend, heeft waarschijnlijk een relatie met het ontstaan van de ziekte van Parkinson, is giftig voor zoogdieren en slecht voor het waterleven en waterkwaliteit. De Europese toelatingsinstantie erkent zelf dat er in het onderzoek, voorafgaand aan de toelating van de glyfosaat, data ontbreken en nog veel onduidelijk is.

Kortom, dit middel hoort niet thuis in een gezond landbouwsysteem dat oog heeft voor de gezondheid van mensen en natuur. Dit is voor minister Adema hét moment om te laten zien dat belangen van mensen, dieren en milieu zwaarder wegen dan die van gewasbeschermingsmiddelenindustrie, aldus de coalitie van maatschappelijke organisaties.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven