Leverde 40 jaar groenten aan Odin

Hans Eijkelenburg stopt met zijn bedrijf

Hans Eijkelenburg is al sinds het prille begin één van de trouwste groentenleveranciers van Odin. Nu hij 70 is geworden stopt hij met zijn bedrijf. Reden genoeg voor Mari den Hartog om namens Odin met hem te spreken en terug te blikken.

Hoe lang lever je al aan Odin?
"Ik denk dat het bedrijf nu 45 jaar bestaat. Al sinds het begin van Odin in 1983 zijn we leverancier. We begonnen met ons drieën, maar nadat de anderen afvielen ben ik als enige eigenaar overgebleven. Natuurlijk werkte ik hier niet alleen. In de hoogtijdagen had ik wel 7 medewerkers. De laatste jaren alleen met Roel."

Hans Eijkelenburg

"Ik leverde altijd veel voor de abonnementstassen. Dat waren er vroeger soms wel 20.000, dat was een hele organisatie. In dit seizoen was het altijd prei, suikermais en knolvenkel. Maar in andere seizoenen ook pompoen, andijvie, prei en spitskool. Vroeger ook bloemkool en rode biet. Ik ben altijd biodynamisch geweest. Het komt allemaal uit de grond en in de biodynamische landbouw is de bodem erg belangrijk."

Waarom stop je?
"De leeftijd speelt een belangrijke rol, ik ben nu 70. Verder merk ik dat we nu leven in een andere tijd. De bureaucratie is enorm toegenomen. Vroeger deed ik een keer in de maand mijn administratie, nu moet ik dat twee keer per week doen. Mede vanwege de klimaatverandering had ik mijn bedrijf trouwens al verkleind. Het was de afgelopen jaren soms 42°C op de akker, dat is niet vol te houden. De beregening is daardoor ook enorm toegenomen."

"Mijn medewerker Roel zag het niet zitten om het over te nemen, dus het bedrijf stopt te bestaan. Overigens wordt de grond overgenomen door Heerenboeren, dus het blijft biologisch."

Altijd trouw gebleven
"De samenwerking met Odin is altijd goed gegaan. We zijn elkaar altijd trouw gebleven, dat is wel bijzonder. Tegen de klanten die altijd mijn groenten hebben gegeten wil ik zeggen: dank je wel dat je het gekocht hebt. Jullie zijn één van de redenen dat ik het zo lang volgehouden heb. Ik hoop dat het gesmaakt heeft."

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven