Joanne Dronkers, QA Manager bij TerraSana:

"Kwaliteit is absoluut niet zwart-wit"

Tholen – Het belang van een goede en gedegen kwaliteitsbewaking neemt ook binnen de bio-branche nog altijd toe. Joanne Dronkers voelt zich als Quality Assurance Manager bij TerraSana heel betrokken bij het bedrijf. "Ik ben actief aan de grondstoffen- en klantenkant, je moet alles ruiken en proeven. Ik krijg eigenlijk van alles iets mee en kan het veel meer vertalen naar de klanten- en consumentenkant. Ook produceren we hier zelf, waardoor ik nauwer bij de producten betrokken ben."

Ze is sinds 2020 in dienst bij de in Leimuiden gevestigde onderneming. "Het ging goed met TerraSana, maar er was nog geen gecertificeerd kwaliteitssysteem, terwijl de klanten daar wel om vroegen. Dat hebben we met ons team opgezet. Er komt een hele papierwinkel bij kijken. Het gaat er vooral om dat je heel specifiek kunt benoemen wat je doet. Heel veel dingen deden we al, maar we misten het overzicht. Nu het kwaliteitssysteem staat, beschikt iedereen over dezelfde benodigde informatie. Het nieuwe PIM-specificatie-systeem, waarbij veel informatie nu op één plek staat, heeft daar ook bij geholpen."

Volgens Joanne neemt de noodzaak van een goede kwaliteitsbewaking alleen maar toe. "In bio-bedrijven was het heel lang vooral belangrijk dat het biologisch en vers moest zijn, maar nu we steeds meer ook aan buitenlandse supermarkten leveren, is de constante kwaliteit nog veel belangrijker geworden. Het verhaal moet kloppen."

Het lastigste aspect aan haar functie is het feit dat de regels elk jaar strenger worden. "Dat is ook wel de uitdaging. Als je nu pas begint met certificering, sta je eigenlijk al 10-0 achter. Elk jaar moet je een stapje extra zetten om bij te blijven bij de norm. Deze zomer hadden we binnen een week de jaarlijkse audit van FSSC en inspectie van de NVWA gepland staan. Met een assortiment van meer dan 400 handelsartikelen, waarvan de helft extern gemaakt wordt, duizelde het de auditor soms wel eens. Dat we de zaken beter op orde hebben is de feedback die we ontvingen en is iets waar ik trots op ben", vertelt Joanne.

Een belangrijk onderwerp dat momenteel actueel is, is het betrekken van het management bij kwaliteit en voedselveiligheid, alsook de mensen van de werkvloer. "Iedereen moet er in mee. Dit is nu meegenomen in de norm. Als een productiemedewerker de procedures beter weet dan ik, of als de kleinste kwaliteitsverschillen al geproefd en overlegd worden door onze operators, dan is mijn missie geslaagd", zegt Joanne lachend.

TerraSana heeft de FSSC-certificering voor voedselveiligheid, is uiteraard biologisch gecertificeerd en vorig jaar is daar de Rainforest Alliance-certificering bij gekomen. "We zijn ook bezig met het behalen van diverse andere certificeringen. De markt vraagt erom." De bio-certificering is het lastigst, geeft Joanne aan. "Dat komt natuurlijk omdat bio voor al onze producten geldt. Slechts twee van onze producten hebben nu de Rainforest Alliance-certificering. Rond de certificeringen kijk je bij de leveranciers om te zien wat zij al doen en daar kwamen hele mooie verhalen uit. Onze cashewnoten komen bijvoorbeeld uit Afrika van een Fairtrade gecertificeerd bedrijf. Wij kunnen dat logo nog niet voeren, maar het gaf ons heel veel inzichten."

Joanne betreurt dat er nog steeds vooroordelen bestaan over haar werkzaamheden. "Dat je kwaliteitsmensen moet ontwijken bijvoorbeeld. Dat is jammer, want ik zie ons juist als een adviserende kennisafdeling. Om een juiste beslissing te maken heb je vaak de nodige informatie nodig over de risico's nodig. Kwaliteit is absoluut niet zwart-wit en het antwoord is altijd afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Binnen TerraSana werken we veel samen en worden we al vroeg in projecten betrokken of dit nou om een nieuw product of nieuwe machines gaat. Zo voorkomen we dat we achteraf balen van gekozen oplossingen."

Voor meer informatie:
Joanne Dronkers
TerraSana
Waaier 10
2451 VV Leimuiden
0172 503333
joanne@terrasana.nl
www.terrasana.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven