Het (eigen) bodemleven onder de loep

Tuinderij De Es werkt al ruim 40 jaar aan agro-biodiversiteit. Als demo-bedrijf Duurzame Landbouw ontvangen zij andere telers om elkaar te inspireren voor hoe met goed bodembeheer en meer biodiversiteit een mooi product is te telen. Dit najaar kunnen boeren/tuinders/telers meedoen aan één of meerdere bijeenkomsten. Daarnaast is nog deel te nemen via een eendaagse stage bij een collega, een intervisiegroep en/of een netwerk studiereis dag 'Telen zonder grondbewerking' naar Duitsland.

Een eerdere tuindersbijeenkomst

Rondleiding experiment mulch
Bij tuinderijen De Es en de Wenteling vindt een praktijkexperiment plaats met het van begin af aan toepassen van mulch. Dit om het effect op het bodemleven en groei van planten wat betreft gezondheid en opbrengst te onderzoeken. Ook is naar de andere experimenten te kijken, welke in 2022 en 2023 werden en worden uitgevoerd; compostbedden, levende bodembedekkers en vergelijk van diverse mengsels groenbemesters. Tijdens een rondleiding op 18 september bij Tuin De Es in Haaren worden de aanpak en resultaten gepresenteerd en ervaringen met de aanwezige collega-ondernemers uitgewisseld.

Netwerkbijeenkomst met workshop bodemorganismen
Als onderdeel van de Landelijke Demodag zetten op 9 oktober twee collega demo-bedrijven hun deuren open. In de ochtend is er een rondgang over Tuin De Es plus een workshop waarbij je via een microscoop met camera van een aantal verschillende monsters de bodemorganismen bekijkt en leert van een aantal processen. Na een heerlijke lunch is Natuurlijk Tomaat (kasteelt en voedselbos) in Dongen te bezoeken. Het is ook mogelijk om aan een gedeelte van het programma deel te nemen.

Rondleiding experiment groenbemesters
Recente inzichten laten zien dat mengsels van groenbemesters meer voordelen hebben dan een enkele soort. In een praktijkexperiment bij tuinderijen De Guijt en Tuin de Es worden drie mengsels vergeleken met een monocultuur groenbemester. Dit om er achter te komen welke het beste effect heeft op structuur, biodiversiteit en bodemleven. Bij een rondleiding op 13 november in Vught wordt de aanpak gepresenteerd en zijn de gewassen in het veld te beoordelen en de eigen inzichten met collega's te delen.

Film 'Onder het maaiveld'
Laat je inspireren en verwonderen. Hoe al het leven onder de grond druk met elkaar communiceert, is ronduit verbazingwekkend. De bodem is de basis van ons bestaan en biedt dé oplossing voor een gezondere toekomst. De film laat zien hoe dat samen is aan te pakken. Het draait op 28 november in het Tilliander Theater in Oisterwijk. Voorafgaand is het mogelijk om een smakelijke maaltijd met groenten van Tuin de Es te nuttigen in het tegenover gelegen restaurant SEC. Kaartjes zijn te koop via de webshop van Tuin de Es, op tuindees.nl

Nadere informatie en aanmelden
Meer weten? Kijk dan op deze pagina. Deelname aan een activiteit is kosteloos. Alleen voor de film in het theater wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd. Vooraf online aanmelden is vereist. Ook is in te schrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe workshops, lezingen en andere bijeenkomsten. Het is onderdeel van het project demobedrijf Duurzame Landbouw.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven