"Ik ervaar dat de zeugen rond het werpen wat rustiger zijn"

Boeren en burgers bekijken nieuwe stal met kraambungalows op Nieske's Erf

Tholen - De nieuwe kraamopfokstal met kraambungalows is niet langer de enige blikvanger op Nieske's erf in Heino. De muur van één van de andere gebouwen is tijdens de open dag (3 september) namelijk voorzien van een opvallende muurschildering. "De graffiti muur is heel mooi geworden. Deze muur ligt naast het plein en daarbij keek je altijd tegen een kale muur aan. Dat is nu dus duidelijk niet meer het geval", vertelt Nieske Neimeijer.

Nieske geeft aan dat ze terugkijken op een geslaagde open dag. "Dit dankzij onder meer de inzet van de helpers, de juiste persoon op de juiste plek en de betrokkenheid van de deelnemende bedrijven. Met hen maak je zo'n dag tot een succes."

Er kwamen zowel collega-boeren als burgers op de open dag af. "De betrokken collega-boeren waren onder meer erg geïnteresseerd in de werking van de mestband die onder de buitenruimte geïnstalleerd is. Hiermee scheiden we de mest en de urine. Voor burgers is dit een mooi uitje, waarbij ze kunnen zien hoe het er aan toegaat bij een varkensbedrijf. En je kunt dichtbij komen en daardoor alles iets meer beleven. De burgers reageren heel enthousiast op de stal. Wel zijn ze benieuwd hoe we het gaan doen in de winter en ze vinden het gek dat we in het hutje niet rechtop kunnen staan. Er is veel waardering voor het open karakter en het feit dat de dieren een lekker nestje in het stro hebben."

Hoe bevalt de nieuwe stal in de dagelijkse werkzaamheden? “Ik geloof echt in het systeem van de hutten. Ik ervaar dat de zeugen rond het werpen wat rustiger zijn. En wanneer we de stal in komen bevinden we ons niet direct in hun ruimte. Ze voelen zich duidelijk veilig in hun hok. Het klopt dat we niet kunnen staan in de hutjes, maar dat ervaar ik niet als een probleem. Je bent er niet uren in bezig. En als je een zeug wilt helpen met werpen, sta je ook niet rechtop."

Er is ook bewust voor een relatief klein formaat gekozen voor de kraambungalows. "Als je deze groter maakt houden ze minder goed de warmte vast." Wat zijn de verwachtingen voor de winter? "We hebben wat isolatie van het sedum dak. En in de waterinstallatie zit een functie die water gaat verwarmen wanneer de temperatuur tot een bepaald aantal graden gedaald is. We wachten het verder gewoon af en kunnen dan altijd nog iets aanpassen."

Er werd geen entreegeld gevraagd, maar bezoekers mochten een vrijwillige bijdrage voor Alzheimer Nederland geven. De exacte opbrengst is nog niet bekend.

Voor meer informatie:
Nieske's erf
Bosweg 4
8141 PZ Heino
0572 391462
info@nieskeserf.nl
www.nieskeserf.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven