Resultaat van internationaal zuivelontwikkelingsproject

Primeur: lokaal geproduceerde biologische kaas gelanceerd in Indonesië

Deze week werd in Indonesië de eerste lokaal geproduceerde biologische kaas gelanceerd. De kaas is het resultaat van een project waarin Deense agrarische kennis wordt samengebracht met lokale Indonesische partners om de Indonesische zuivelsector te verbeteren en de mogelijkheden binnen de biologische melkveehouderij te laten zien.

De productielijnen van de allereerste Indonesische biologische kaas zijn deze week gaan draaien, een mijlpaal voor de zuivelsector in het eilandland met 273 miljoen inwoners. De kaas, geproduceerd door de lokale ambachtelijke producent Mazaraat Artisan Cheese, is mede mogelijk gemaakt door een door Danida gefinancierd project om het potentieel van biologische productie in Indonesië te ontsluiten en de efficiëntie van de lokale melkveehouderij te verhogen.

De Indonesische minister van Landbouw (midden) bij de lancering.

Deense inspiratie en landbouwkennis ondersteunen lokale ambities
Na onderzoeksreizen naar Denemarken in 2018 en 2019, waar delegaties van vertegenwoordigers van de Indonesische overheid en vooraanstaande boeren van de kleinschalige coöperatie KPSP inzichten opdeden over biologische zuivelproductie, werd een formeel partnerschap gevormd. De eerste stap in het project was capaciteitsopbouw en ondersteuning van de lokale boeren in de zuivelcoöperatie KPSP bij de overgang van conventionele naar biologische landbouw.

De Indonesische vraag naar zuivel zal in 2023 naar verwachting met 6 procent toenemen en aangezien ongeveer 80 procent van de zuivelconsumptie bestaat uit geïmporteerde producten, is er een duidelijke lokale interesse om efficiënter te worden. Bovendien heeft de Indonesische regering specifieke doelen gesteld voor biologische productie met als doel de lokale biologische voedselproductie te verhogen van de huidige ongeveer 2 procent naar 20 procent in 2024.

Hoogwaardige kaas klaar om Indonesische zuivel op de kaart te zetten
De gecertificeerde biologische melk van de KPSP coöperatie wordt door Mazaraat Artisan Cheese verwerkt in de nieuw opgerichte fabriek in Malang en verwerkt tot de eerste biologische kaas van het land.

Het melkvolume bedraagt in eerste instantie slechts 60 liter per dag, maar het is de bedoeling dat dit aan het eind van het jaar zal toenemen tot 250 liter per dag en in 2026 tot 6000 liter per dag. De Europese zuivelcoöperatie Arla Foods, draagt bij met geavanceerde verwerkingsexpertise en marktondersteuning vanuit haar ervaring met zowel de biologische categorie als ambachtelijke kaas.

De kaas zal lokaal worden verkocht in hotels, cafés en restaurants en de eerste exportovereenkomst naar Singapore is al gesloten.

Bron: Arla


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven