Minister Van der Wal op bezoek bij Urtica De Vijfsprong

Tholen - Op maandag 28 augustus bracht minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof een werkbezoek aan Urtica de Vijfsprong. Op deze biodynamische boerderij komen landbouw en zorg al bijna 40 jaar samen. Tijdens het bezoek op deze zonnige nazomerdag kreeg de minister een rondleiding langs alle onderdelen van Urtica de Vijfsprong. Van buitenvergaderen naar de tuinderij en boerderij, en via de kassen en de kaasmakerij naar de biologische supermarkt van de Vijfsprong. "We focussen ons erop dat ieder bedrijfsonderdeel zichzelf kan redden. We werken in goede harmonie samen en hebben we elkaar nodig", legt directeur Bram van den Esker uit.

Bram van den Esker tijdens de rondleiding van de minister. Foto: J. Maakor

Zorgen delen
"We konden laten zien hoe het ook anders kan, dat je ook sector overschrijdend oplossingen kunt bieden", vertelt boer Guus van Imhoff over het bezoek. "We hebben het natuurlijk vooral gehad over landbouw en natuur en we hebben ook onze zorgen gedeeld. We weten dat het anders moet, maar als je het dan anders doet, loop je tegen dingen aan. Zoals het AERIUS-model. Als wij die invullen komen we bij 'overige stallen' terecht, waardoor we ineens geen stikstof vastleggen maar uitstoten. Daarnaast hebben we ook onze zorgen gedeeld over de gentechnologie die lijkt te worden toegestaan in Europa. Als landbouwsector leveren we zo onze sleutels in bij grote bedrijven die het voor het zeggen krijgen. Zij gaan dan bepalen hoe de planten eruit komen te zien en welke middelen daarbij horen. Zaadvaste rassen zijn in gevaar. De minister zei dat er veel discussie is over dit onderwerp en dat partijen nu nadenken hoe ze dit in het verkiezingsprogramma gaan verwoorden.

Boer Guus vertelt over de biodynamische werkwijze. Foto: J. Maakor

Voorloper
De rondleiding eindigde op het plein, waar de minister met Guus van Imhoff en Bram van den Esker in gesprek ging. Guus van Imhoff vertelt: "Wij passen als boerenbedrijf qua stalmodel en het aantal weide-uren niet in de bestaande modellen. Maar zijn wel voorloper voor vele bedrijven." En voorloper is Urtica de Vijfsprong al bijna 40 jaar, ook als groene GGZ-organisatie. De zorgorganisatie biedt begeleid wonen op verschillende plekken in Vorden en omgeving. Daar wordt gewerkt in het Huis (ondersteuning), in de tuinderij en kas, op de boerderij, in het zuivelteam en de supermarkt met onder andere producten van het eigen bedrijf.

Het landbouwbedrijf streeft een gesloten bedrijfskringloop na. Alles wat er aan voer, mest, et cetera nodig is komt zo veel mogelijk van het eigen bedrijf. De Vijfsprong heeft 50 melkkoeien die 300.000 liter melk produceren, die op eigen erf wordt verwerkt tot kaas en zuivelproducten (melk, yoghurt, kwark, slagroom). Daarnaast zijn er varkens, kippen en is er een tuinderij waar groenten en vruchten worden geteeld. De producten worden in de eigen winkel en andere verkooppunten verkocht.

Minister van der Wal in gesprek over natuurinclusiviteit. Foto: J. Maakor

Wederkerigheid
"Ik ben heel enthousiast over wat ik hier gehoord en gezien heb. Bij jullie ervaar je echt de wederkerigheid in de balans tussen zorg en natuur: natuur is goed voor mensen en mensen zijn goed voor de natuur, echt heel mooi", sluit minister Van der Wal het werkbezoek af.

Voor meer informatie:
Urtica De Vijfsprong
info@urticadevijfsprong.nl
www.urticadevijfsprong.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven